Pledoarie pentru identitatea Chișinăului european - MARINEAC, Artur (BIBLIOPOLIS, 2025)
Materialul evocă faptul că Chișinăul are nevoie de mai multe îmbunătățiri: de la un centru istoric bine conturat la continuitatea memoriei culturale urbane care a avut de suferit în urma războaielor și schimbărilor politice. Autorul propune crearea unui perimetru protejat în centrul istoric, renovarea monumentelor arhitecturale cu fonduri europene și înființarea unor muzee în clădiri emblematice, precum Casa Cheșco sau Moara Roșie. Eseul pledează pentru o viziune care să combine patrimoniul istoric cu dezvoltarea modernă, oferind Chișinăului o față umană și un loc autentic între capitalele europene.