„RĂZVAN ȘI VIDRA”: FORMULA ROMANTICĂ A DRAMATISMULUI INTERIOR - GHERMAN, lector, UPS „Ion Creangă” din Chișinău, Oxana (BIBLIOPOLIS, 2020)
Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a impus în cultura românească prin proiecte științifice de puternică rezonanță în epoca sa. Istoria critică a românilor, Etymologicum Magnum, Cuvente den bătrâni, Mișcarea literelor în Ieși sunt doar câteva lucrări care i-au adus renumele unui valoros enciclopedist, lingvist (lexicograf ), folclorist, critic, publicist, istoric, jurist, adică, al unui „geniu universal” (G. Călinescu). Pentru cercetătorii din prezent, el rămâne un adevărat „monstru de erudiție”, un titan al culturii naționale.