O privire asupra probei esteticului: (neo)moderniști basarabeni de Alexandru Burlacu: Nadejda Ivanov - admin, admin (BIBLIOPOLIS, 2023)
Interesul față de carte este susținut, în special, de analiza formulelor estetice și a imaginilor poetice, care vin să reflecte, nemijlocit, destinul tragic și jalnic al Basarabiei aflate în dezacord cu spiritul arheității culturale. În acest sens, autorul, Alexandru Burlacu, în deplină cunoaștere a tragismului epocii literare despre care scrie, trece direct, fără menajamente sau patos, la analiza textelor lirice a unor poeți prolifici din istoria literaturii noastre (Grigore Vieru, Liviu Damian, Anatol Codru, Dumitru Matcovschi, Andrei Țurcanu, Ion Vatamanu, Nicolae Esinencu, Leonida Lari) și a altora, mai minori, rămași în umbra timpului (Leonard Tuchilatu, Valeria Grosu, Marcela Benea). Cartea, secționată în două părți mari – Ființa poeziei șaizeciste și Poeții și trandafirul (promoția „ochiului al treilea”) – prefigurează imaginarul artistic al unei lumi hărțuite și traumatizate din toate punctele de vedere