LANSAREA UNUI STUDIU DESPRE PROBLEMELE NOASTRE IDENTITARE - TARAGAN, Studii și Cercetări, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Elena (BIBLIOPOLIS, 2020)
Cartea Homo Moldovanus Sovietic: Teorii și practici de construcție identitară în R(A)SSM (1924-1989), Editura ARC, 2018 de Octavian Țîcu, este rezultatul unei munci de 12 ani. „A fi astăzi istoric în Republica Moldova nu este ușor. Orice încercare de construcție a unui discurs onest este atrasă într-o luptă de argumente”, a mărturisit autorul. Octavian Țîcu oferă o viziune ceva mai optimistă privind starea noastră de dez-înrădăcinare, spunând că „națiunea moldovenească este în pendulare”. Noi totuși am găsit vigoarea de a reveni la identitate. Este o carte menită să ne facă „să ne înțelegem noi pe noi”, întrucât, în anii grei ai existenței URSS-ului, s-a practicat o activitate intensă de a cultiva ura de sine. Cartea reflectă trăirile autorului pe parcursul timpului. Acesta susține că ar putea să nu placă moldoveniștilor, dar istoria adevărată e una și nu poate fi fabricată la cheremul oricui.