OMAGIERI ȘI CONSEMNĂRI LA CENTENARUL MARII UNIRI - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
Oricîte ar fi viziunile și atitudinile, anul ce vine, 2018, va trece sub semnul sărbătoririi, în cele mai diferite forme, a unui secol de la săvîrșirea unirii pămînturilor românești sub sceptrul regelui Ferdinand I, supranumit în epocă, și Întregitorul. Festivități se vor desfășura în Republica Moldova, dar și în sudul Basarabiei, și în Nordul Bucovinei, din 1940 aflate în componența Ucrainei, măcar și din motivul că Basarabia prima s-a unit cu Vechiul Regat, la 27 martie / 9 aprilie 1918, fiind urmată de Bucovina ce și-a proclamat unirea cu Patria- mamă la 15 / 28 noiembrie același an. Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie același an, a legiferat unirea Transilvaniei cu România, concomitent consfințind și desăvîrșirea unirii pămînturilor românești într-un stat relativ mare și puternic.