REZISTENŢĂ PRIN LITERATURĂ ŞI ARTĂ - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2021)
La începutul toamnei lui 1989, am avut o primă ocazie de a merge la rude în Ţară... Spre deosebire de Stalin, Hruşciov sau Brej- nev, care vedeau în orice tangenţa cu străinătatea (poate cu excepţia Bulgariei şi a Mongoliei) - un pericol pentru edificarea comunismului în URSS, Gorbaciov „ne dădea voie" să mergem, cel puţin în ţările din lagărul socialist, într-un stil cu adevărat liberal, cu o reducere substanţială a formalităţilor şi a umilinţelor. Şi ne mai permitea să schimbăm relativ mulţi bani de cheltuială şi să ducem / aducem destul de multe cadouri... Ştiam de oribila penurie din Ţară, doar că nu puteam să duc într-acolo salamuri sau brînzeturi, iar a lua, în calitate de cadou, nişte icre negre sau de Manciuria era prea de tot scump, în plus, zău aşa, îmi părea că aş recurge la un gest sfidător...