DIN OLYMPIA SOLIE... - COTOMAN, bibliotecar principal, Biblioteca Universităţii de Stat de Educaţie Fizica şi Sport, Tamara (BIBLIOPOLIS, 2021)
Toate au fost ca într-o pornire de basm şi de legendă. Demult, foarte demult, în munţii frumoşi ai Eladei, nemuritorii zei au pus la cale întreceri... Şi aceste întreceri, peste vremi, s-au transformat în Jocuri Olimpice. De unde îşi trag sorgintea, cine este întâiul care le-a zămislit, care este pământul ce le-a găzduit? Se presupune că e de la Ahile pornire... „Cea mai timpurie relatare despre întrecerile grecilor a apărut în lliada lui Homer. Ahile a fost primul care ar fi organizat competiţii de alergări, curse de care, pugilat şi lupte - evenimente legate de ritualurile religioase, în memoria prietenului său Partoclu, ucis de Hectorîn faţa porţilor Troiei." Se mai crede „...că locul primelor concursuri ar fi fost Elida, unde rege era Aitliu, de la care, unii consideră că ar proveni şi etimologia substantivului „atlet".