O scriitoare ale cărei texte sînt greu definibile chiar şi pentru Juriul Nobei - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2021)
Laureatul Premiului Nobei în domeniul literaturii, pentru anul 2004, se numeşte Elfriede Jelinek, fiind, aşa cum se autocalifică, “o ordinară trăitoare a Vienei”. Din circa 100 de scriitori-laureaţi ai celui mai prestigios premiu din lume pentru literatură, pînă nu de mult, doar 9 (nouă) au fost femei. Unii văd în această proporţie o... discriminatoare disproporţie... Nu cumva de aceea în octombrie 2004 Academia Regală de la Stockhom i-a decernat acest valoros premiu unei femei, şi încă unei militante pe tărîmul feminist? întrebarea cu pricina a apărut după ce au fost date publicităţii numele şi biografia deţinătoarei din anul curent a celor 1,1 milioane de euro - valoarea actuală a Premiului Nobei. Să vedem şi noi cine e norocoasa...