Recitindu-l pe I. Kant: (280 de ani de la naştere) - IOANIDE, Centrul Academic Eminescu, Dumitru (BIBLIOPOLIS, 2021)
Immanuel KANT (1724 - 1804), filozof german. Prof. univ. la Konisberg. întemeietorul filozofiei clasice germane. A elaborat, independent de Lapiace, o ipoteză cosmologică evoluţionistă (Istoria generală a naturii şi teoria cerului). Sistemul filozofic al Iul Kant (idealismul transendental) este expus în Critica raţiunii pure (teoria cunoaşterii), Critica raţiunii practice (etica) şi Critica puterii de Judecată (estetica şi teoria finalităţii). Investigînd procesul cunoaşterii, Kant consideră că necesitatea şi universalitatea judecăţilor ştiinţifice provin din formele apriorice ale sensibilităţii (spaţiul şi timpul) şi din categoriile apriorice ale intelectului (substanţa, cauzalitatea ş.a.). Intelectul uman nu poate accede la cunoaşterea “lucrurilor în sine”, ci numai a “fenomenelor”.