Prin carte dăinuieşte spiritualitatea umanităţii - CEBOTARI, şefa sălii de lectură, Biblioteca "Ovidius", Margareta (BIBLIOPOLIS, 2021)
O direcţie importantă a activităţii Bibliotecii publice Ovidius o constituie munca de cercetare, inclusiv de elaborare a unor bibliografii. O realizare cu totul recentă a echipei de la Ovidius este lucrarea bibliografică „Sub semnul istoriei”: Cârti vechi şi rare în colecţia Bibliotecii Publice „Ovidius”” (sfirşitui sec. XIX- prima jumătate a sec. XX): Catalog / alcăt.: L. Ciobanu, M. Cebotari; responsabil de ed. L. Ku- likovski; coord. E. Butucel; lector Vlad Pohilă. - Chişinău, 2004. A fost elaborată cu scopul de a aduce în atentia publicului cititor fondul de carte veche pe care îl deţine biblioteca, colecţie ce s-a constituit prin generozitatea colegilor de la Biblioteca Judeţeană Constanta, cu care colaborăm din anul 1994. Datorită acestei colaborări am acumulat un număr destul de impunător de lucrări relevante, inclusiv ediţii mai rar întîlnite în bibliotecile Chişinăului. Catalogul cuprinde 502 descrieri bibliografice ale unor cărţi apărute în anii 1882-1950, în România, Basarabia, Bucovina şi în străinătate, în limbile română, engleză şi franceză.