Adio, vacanţă. Ce frumoasă ai fost!... - MALANEŢCHI, Biblioteca "Alba lulia”, Tamara (BIBLIOPOLIS, 2021)
A cincea vară consecutiv, la 1 iunie - Ziua Internaţională a copiilor, biblioteca Alba lulia îşi deschide primitoare uşile pentru copiii din cartierul Buiucani şi nu numai. Anul curent, tabăra “Vara 2004” a fost un eveniment, plin de surprize, energie benefică, idei şi realizări. Astfel, punînd cu toţii umărul (de la cel mai mic participant pînă la administraţia sectorului Buiucani), am reuşit să avem o lună de activitate productivă şi interesantă. Cartea râmîne, indiscutabil, nucleul unei biblioteci. Dar în procesul de informatizare a societăţii prin intermediul noilor tehnologii informaţionale, mai accesibile, mai rapide, cartea îşi pierde din prestigiu şi importanţă. Pierde şi societatea, în goană după informaţie mai complexă şi accesibilă. in această situaţie, e destul de dificil să-l provoci pe copil la lectură, să-i cultivi dragostea şi atracţia pentru carte. în cadrul taberei, lectura s-a făcut, ţinînd cont de mai mulţi factori: sala pentru copii a bibliotecii care te provoacă, colectivul taberei (copii noi, diferiţi, care abia se cunosc; se citeşte mai întîi la dorinţă, fără a obliga; se comentează, punîndu-se în valoare atît forma textului cît şi conţinutul de idei; se ţine cont de capacităţile şi abilităţile fiecăruia, îndemnînd şi încurajînd, nicidecum obosindu-i şi presîndu-i).