DESPRE GEAMURI SPARTE, TEORIA RELATIVITĂŢII, O ŞAMPANIE PE PATUL DE MOARTE ETC. - Horaţiu FRIŞCU, Alexandru (BIBLIOPOLIS, 2021)
losif Niculescu: „Prin versurile „La steaua care a răsărit / E-o cale atît de lungă / Că mii de ani i-au trebuit / Luminii să ne-ajungă", unii specialişti susţin că Mihai Eminescu a anticipat teoria relativităţii. în epoca în care Edison se bucura de succesul becului electric, Eminescu scria despre viteza luminii în cosmos, cu mai bine de jumătate de veac înaintea celebrei formule a lui Albert Einstein. Salturile în timp, dintr-o epocă în alta, ca în Sărmanul Dionis, nu sunt decît rezultatele unei munci asidue în descoperirea informaţiilor pentru oformulă universală care să explice trecutul, prezentul şi viitorul".