CE MIT FRUMOS: DRAGOSTEA DE CARTE !.. - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2021)
Ca şi alte imperii care s-au înălţat pînă la cota de unde era cel mai bine să se prăbuşească, Uniunea Sovietică şi-a alimentat existenţa (şi) prin mituri. Dacă s-ar apuca cineva să le culeagă, ar face o colecţie frumuşică de mituri şi legende sovietice... probabil mai puţin consistentă decît cele ale Greciei antice, de exemplu; mai pală decît cartea cu mituri ale vechilor evrei, bunăoară... şi totuşi, totuşi, totuşi... Aceste mituri vizau cam toate aspectele vieţii oamenilor sovietici: de la tăria invincibilă a Armatei Roşii şi pînă la calitatea rarisimă a votcii produse la Moscova, a salamului de Leningrad, a tortului din Kiev etc., etc.