UN POD AL SPIRITUALITĂŢII, DE LA NISTRU LA OLT - GORINClOI, Biblioteca din Vadul iui Vodă (copii), Tamara (BIBLIOPOLIS, 2021)
La sfârşitul superbei luni octombrie 2006, în inima Olteniei, la Slatina a prins rădăcini un vis: s-a mai înălţat o punte spirituală între românii de pe ambele maluri ale Prutului, sau mai exact - a românilor de pe Olt şi de pe Nistru. Totul s-a întâmplat la 28 octombrie a.c., la baştină unor faimoase personalităţi ca: scriitorii Ion Minulescu, Barbu Mumuleanu, Eugen lonescu, Anghel Dumbrăveanu, diplomatul Nicolae Titulescu, savantul Dumitru Caracostea (considerat, ca erudiţie, de talia lui B.P. Hasdeu), pianistul Dinu Lipatti, Henri Coandă - pionier al aviaţiei mondiale etc., etc. Aici, a fost lansat proiectul european „Tradiţie şi contemporaneitate”, având ca protagonişti Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu", cu filiala „Vadul lui Vodă" (copii), Biblioteca Judeţeană ”Ion Minulescu"şi Şcoala cu clasele V-VIII „Ştefan Protopopescu" din municipiul Slatina. E un proiect de avengură, cu derulare în anii 2006-2010, coordonat de Inspectoratul şcolar, Palatul copiilor, Casa corpului didactic din oraşul-gazdă şi, respectiv, de către Direcţia cultură şi Direcţia învăţământ ale municipiului Chişinău. Autorii şi promotorii acestei iniţiative de colaborare pun accentul pe păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor specifice românilor de pretutindeni, lansarea proiectelor de parteneriat cu instituţiile implicate, în scopul conservării şi medi- atizării la nivel naţional şi internaţional a valorilor folclorice ale neamului.