UN VEAC DE NESINGURĂTATE A CĂRŢII LA HÂNCEŞTI - RĂU, directorul Bibliotecii Naţionale a R. Moldova, Alexe (BIBLIOPOLIS, 2021)
Oraşul de pe Cogâlnic, Hânceştiul, unul din cele mai vechi târguri din Moldova (menţionat, cum arată istoricii, la 22 martie 1500) a fost probabil dintotdeauna un loc ademenitor şi prielnic, de vreme ce chiar şi Manuc Bei, un negustor şi un diplomat care a văzut multe şi mândre oraşe în viaţa sa, se stabileşte aici pe la 1816, pentru a-şi încheia aici drumul său pământesc. Nobleţea locului, calitate pentru care a şi fost ales, cred eu, de stăpânitorul al cărui nume îl poartă urbea, s-a imprimat în toate lucrurile, fie ele materiale ori spirituale: edificii (numai creaţiile arhitecturale ale lui Bernardazzi înălţate aici ar fi suficiente pentru a împlini o vedere irepetabilă), port, datini şi obiceiuri, cultură şi civilizaţie.