BIBLIOTECILE PÎNĂ LA ŞI DUPĂ SĂRBĂTORI - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2021)
Un gazetar ascuţit la limbă a numit, mai în glumă, mai în serios, această perioadă - ultima săptămînă a lunii decembrie şi primele două săptămîni ale lui ianuarie - „zile de mahmureală RM-istâ (sau: re-moldovenească)"... Şi oricît de mult ai vrea, îţi vine greu să- I contrazici. Probabil, ca nicăieri în lume, la noi, în R. Moldova, această perioadă - trei săptămîni, dacă nu chiar patru săptămîni, bătute în cuie! - trec sub semnul unor sărbători, adică al unor petreceri non- stop. Crăciun pe vechi, Crăciun pe nou, Anul Nou „vechi" şi Anul Nou „nou", Ajunul de două ori, Bobotează - de două ori... şi tot aşa, per total, zeci de ocazii pentru a petrece pînă se dau bieţii oameni „de a dura", uitînd de toate pe lume, iar această stare de stupidă euforie, adeseori îi însoţeşte anul întreg, ba chiar ani la rîndul.