In căutarea idealului cultural - BRAD, Comunicare ţinută la 29 august 1999, în cadrul Zilelor Bibliotecii Transilvania, Traian (BIBLIOPOLIS, 2021)
Funcţia managerială de care se vorbeşte tot mai mult azi în societate trebuie să se impună printr-o coordonare şi dirijare a factorilor ce pot duce la sporirea randamentului uman integrat într-un macro sau microcolectiv - şi deci şi în bibliotecă. Menirea ei (a funcţiei manageriale) este de a spori productivitatea muncii, cantitativ şi calitativ. Rolul inforformativ al bibliotecarului, de care vorbim, va trebui azi mai mult ca oricînd să depăşească stadiul de deziderat şi să devină o realitate, pentru că exigenţele actuale ale activităţii bibliotecare nu pot fi despărţite de comen- damentele sociale, ştiinţifice şi culturale ale epocii, o epocă de profunde restructurări sociale şi economice, de căutări şi deschideri în toate planurile. Cum putem deveni parteneri activi şi celorlalte subsisteme ale culturii, în educarea oamenilor, în formarea lor generală, profesională şi morală? Numai o bibliotecă cu caracter pluridisciplinar ce acoperă atît nevoile de lectură, cît şi pe cele de informare şi documentare poate supravieţui, poate fi folositoare, poate răspunde nevoilor imediate şi de perspectivă ale dezvoltării ţării pe baze noi, democratice, de afirmare nestînjenită a liberei iniţiative.