UN OM AL BIBLIOTECII - PILCHIN, Ivan (BIBLIOPOLIS, 2020)
Vlad Pohilă făcea parte din acea generație de intelectuali basarabeni pentru care biblioteca și lectura, în condițiile unei îndoctrinări ideologice, reprezentau nu doar fundamentul unei formări temeinice, ci și un spațiu al libertății și rezistenței culturale. Prin forța lucrurilor, asumarea libertății culturale, inevitabil, a determinat și nevoia libertății social-politice, implicarea, directă sau indirectă, în viața comunității, angajamentul și responsabilitatea civică. În cazul lui Vlad Pohilă, acest angajament a luat proporțiile unui proiect de viață. Căci, urmărindu-i preocupările și aparițiile editoriale, putem observa acea insistență programatică cu care revenea la problemele cultivării scrisului și ale comunicării în limba română și, astfel, la renașterea și la conștientizarea identității lingvistice și spirituale ale concetățenilor.