CARTEA SATULUI RUSENI – EDINEȚ, UN OMAGIU CENTENARULUI MARII UNIRI - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
Din lista unor inițiative la modă acum, la noi, aș evidenția ca pe o fericită excepție elaborarea și tipărirea monografiilor consacrate unor sate și orașe basarabene. Cred că marele Dimitrie Gusti s-ar bucura, extrem de plăcut surprins, de aceste împliniri ale cercetătorilor, entuziaștilor, editorilor și filantropilor care constituie, într-un fel, realizarea unui vis, a unui proiect magistral lansat de ilustrul nostru sociolog în anii ’30 ai secolului trecut, perioadă de relativă ascensiune în prea de tot scurta existență a României Mari. Trecem peste faptul – firesc întru câtva – că aceste monografii sunt inegale prin conținut, prin eficiență; rămânem la ideea că orice carte destinată trecutului și prezentului unei localități e valoroasă prin sine. În context, am aflat cu bucurie că a venit și rândul comunei Ruseni din fostul județ Hotin (apoi, Soroca), actualmente raionul Edineț, să aibă o monografie1, o carte de vizită, elaborată în baza principiilor clasice, gustiene, de vreți, cu firești retușări pe care le impune epoca în care trăim.