MIHAI EMINESCU ȘI BASARABIA (3): Continuare din nr. 1 2019 - MANOLE, Prof. dr., Gică (BIBLIOPOLIS, 2020)
În „Timpul” din data de 22 februarie 1878 Eminescu publică un articol polemic la adresa altui articol apărut în gazeta rusească „Le Nord”, care justifică cu argumente false „cererea Rusiei” [1] de a i se retroceda Basarabia de către România. Articolul are ca pretext o scrisoare a unui „domn X din București” [2] adresată directorului ziarului „Nordul”, „domn X” care era un spion al Rusiei la București, după cum cred eu. Pentru început Eminescu inserează un fragment în limba franceză din ziarul „Nordul”, limbă în care, de altfel, era tipărită publicația de propagandă a Imperiului rus. Apoi, fără ocolișuri și zorzoane, poetul național îi pune la punct pe spion și pe autorul articolului din ziarul rusesc spunându-le franc că numele „Basarabia” e numele medieval „al Țării Românești” [3], care vine de la