UN PROZATOR DE CURSĂ LUNGĂ - CRUDU, Dumitru (BIBLIOPOLIS, 2020)
Romanul lui Vadim Ungureanu Lua-tear dracu, Cristina este, așa cum ne anunță și denumirea lui, destinat unui public extrem de numeros și divers. Cristina din titlu, în roman este o fantasmă după care, pe tot parcursul narațiunii, aleargă un tânăr jurnalist, iar femeia apare și dispare, îl caută și-l părăsește, îl apucă de mână și-l respinge, îl seduce și-l abandonează, îl ține treaz nopțile și, într-o zi, îi întoarce spatele. Cristina lui Vadim Ungureanu este o femeie fatală pe care tânărul din roman nu poate s-o convingă să fie doar a lui, dar nici nu e capabil s-o uite. Chiar și dacă acesta va pune piciorul în prag de mai multe ori, Cristina refuză să-i acorde statut de vioară solo și s-o rupă cu iubitul ei, dar nici nu vrea să-l izgonească. Rolul pe care i-l îngăduie este doar de amant: un amant ținut pe tușă sau după ușă, un amant de plan doi, cu care, până la un punct, tânărul jurnalist se mulțumise, fiind îndrăgostit lulea de aceasta și, de dragul ei, fiind gata să renunțe la orgoliul său.