DIMENSIUNEA CULTURALĂ A REVISTEI BIBLIOPOLIS - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
Există, printre jurnalişti, o mai veche prejudecată potrivit căreia cel mai greu e să scrii despre oameni dragi, apropiaţi, respectiv, să abordezi teme familiare, cunoscute, aparent uşor de a fi tratate. De-a lungul anilor de experienţă gazetărească arareori dădeam de grăuntele raţional pe care-l conţine această convingere a unor colegi de breaslă, pe care nu o consider şi un truism. Totuşi, acel grăunte de adevăr există, fapt de care m-am convins şi acum. S-ar părea că ce poate fi mai simplu decît să scriu despre cultură, doar am mai făcut-o de atîtea ori? Ceva însă mă oprea „să pun în mişcare pixul", din care cauză am tot amînat sdiereâ acestui articol, pînă nu au intervenit următoarele împrejurări: imperativul de a prezenta scriitura şi, mai ales, înţelegerea necesităţii de a face anumite desluşiri de ordin terminologic.