"Ca un vrej de lumină, de după viața cărților..." - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
Cel mai de seamă bibliolog român al secolului ce a apus, N. Georgescu-Tistu, s-a născut în 1894, la Coteşti, judeţul Vrancea, intr-o familie de ţărani. Rămas orfan de mic copil, termină Colegiul din Craiova, apoi Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti -datorită concursului unui cumnat, actorul Ion Stâneccu-Papa, dar, fireşte, mai ales graţie excepţionalelor sale capacităţi. Dintre profesorii care l-au marcat în mod deosebit au fost: Nicolae lorga, celebrul filolog şi lingvist Ovid Densu-sianu (1873-1938), precum şi faimosul bibliograf şi editor loan Bianu (1856-1935).