Gimnazist la Chişinău -student la Universitatea din Harkov: (Continuare din numărul precedent) - BALMUȘ, Pavel (BIBLIOPOLIS, 2020)
Aşa cum s-a stabilit, cu ani în urmă (probabil, de către Eufrosina Dvoicenco-Marcova), prezenţa tînărului B.P. Hasdeu, în calitate de elev al gimnaziului chişinău-ian de băieţi (fără, însă, a se concretiza în ce clasă era), este atestată în mod „pu-blic”-„oficiar în acea „Scrisoare din Chişinău" a lui IJ. Tanschi, întocmită de către acesta din urmă la 13 septembrie1852 şi publicată în ziarul „Severnaia pcela" (nr.234, din 20 octombrie acelaşi an). în termeni generali -„laudativi”, autorul acestei corespondenţe relatează: există şi la noi activitate literară. Alexandru Hâjdău strînge materiale pentru o istorie a Basarabiei. Fiul său, Thadeu Hâjdău, se ocupă de expunerea mitologiei dacilor". Apoi, şi mai concret, se aminteşte de sărbătorirea la Chişinău, la 21 mai trecut, de Ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, a 500 de ani de la „întemeierea Principatului Moldova" şi a onomasticii lui C. Th. Stamati, căruia ”tînărul moldovean Thadeu Hâjdău, elev al gimnaziului din Chişinău, i-a dedicat nişte versuri proprii.