Gimnazist la Chişinău - student extern la Universitatea din Harkiv: (165 ani de la naşterea lui B.P.Hasdeu) - BALMUȘ, Pavel (BIBLIOPOLIS, 2020)
Evident, dacă i se sugera sau i se cerea, cu un anume prilej, să-şi întocmească un anume “Curriculum vitae”, la rubrica “Studii” Bogdan Petriceicu Hasdeu ori n-ar fi avut cine ştie ce... divulga, sau ar fi specificat, bunăoară: “medii (incomplete)”; “superioare neterminate”. Avem această impresie întemeindu-ne pe cîteva mărturii, oficiale ori personale hasdeuene, făcute de-a lungul vremii. Ne referim, mai întîi, la un fragment de “Raport”, întocmit acum 140 ani (la 2 mai 1863), de către V. Alexandrescu (Vasile Alexandrescu-Ureche, acel “Vladimir Alioşchin-Uho” din recenta şi “scandaloasa" scriere hasdeueană “Duduca Mamu-ca”), în calitate de Preşedinte al “Comitetului central de Inspecţie a şcolilor din România de-a stînga Milcovului”, adică de la laşi, “raport” în care ne întîmpină insinuări şi „bîrfeli” de felul acesta:”Nu este chemarea Comitetului de a observa modul cum domnul B.P.Hasdeu a fost numit la postul important ce ocupă (ca „profesor de istorie universală la Gimnaziul Central din laşi’’); acest Comitet nu voieşte a aminti Onoratului Minister (al Cultelor şi Instrucţiuni Publice, condus de Chr. Teii), că domnul B.P. Hasdeu n-a putut aduce niciodată vreo cît de mică dovadă de studiile ce au făcut în Rusia”.