BIBLIOTECA PUBLICĂ ÎN SERVICIUL COMUNITĂŢII. TEORIA LUI N. RUBAKIN - KULIKOVSKI, Lidia (BIBLIOPOLIS, 2020)
N.Rubakin - părintele bibliologiei ruse, cunoscut om de ştiinţă, scriitor, editor, bibliotecar / dar puţin valorificat. Autor a 350 articole în periodice, a 280 cărţi şi broşuri a căror temă era cartea, biblioteca, cititorul. 47 din cărţile sale au fost interzise sau confiscate de cenzură. A întocmit 15.000 bibliografii la cerere şi tematice. Născut în 1862, la 1(13) iulie, în 1907 emigrează în Elveţia, unde rămâne până la moarte, în 1946. în Elveţia a scris cea mai mare parte din lucrările sale teoretice. Aici a elaborat ştiinţa bibliopsihologică şi a fondat Institutul Internaţional de Bibliopsihologie, unde activau mulţi oameni de ştiinţă de talie europeană - psihologi şi bibliografi. Astfel a apărut ştiinţa despre cititor, lectură, autor, carte. Toate lucrările sale teoretice se bazau pe colosala sa experienţă de bibliotecar, pe observaţii personale asupra lecturii, documente primite de la cititori.