O biobibliografie aniversară „Ioan Paulencu: «Opera este cununa tuturor muzelor…»” - COTOMAN, Tamara; COTOMAN, Ludmila (BIBLIOPOLIS, 2026)
Volumul „Ioan Paulencu: «Opera este cununa tuturor muzelor»”, realizat de Tamara Cotoman și Ludmila Cotoman, reprezintă o biobibliografie complexă dedicată vieții și activității artistice a lui Ioan Paulencu, solist al Operei Naționale, interpret de muzică populară, pedagog, folclorist, regizor și pictor. Lucrarea reunește informații din arhive publice și private, interviuri, scrisori, omagii, materiale audio și vizuale, documentând cariera și contribuția culturală a artistului. Prin cele 12 compartimente, cartea prezintă cronologia vieții și activității maestrului, completată cu patru indexuri auxiliare care facilitează accesul la informație: index de nume, titluri de opere, roluri și ediții periodice. Anexele includ repertoriul de cântece și turneele la care a participat artistul, precum și opt picturi realizate de el. Volumul este un omagiu dedicat unui artist polivalent, este bazat pe cercetare riguroasă și documentare minuțioasă, oferă cititorilor ocazia de a descoperi aspecte inedite din viața și creația lui Ioan Paulencu. Ideea cărții a fost inspirată de aniversarea sa de 80 de ani și reprezintă un testament cultural, menit să transmită moștenirea artistică generațiilor viitoare.