Provocarea textului și disciplina interpretării - PILCHIN, Ivan (BIBLIOPOLIS, 2026)
Articolul analizează volumul „Limite și provocări” (Iași, Editura Junimea, 2025) de Constantin Ivanov, privit drept o continuare și completare a monografiei sale anterioare despre reprezentările răului în literatură. Cartea reunește studii, eseuri, cronici și recenzii care analizează fenomenul literar prin prisma dilemelor etico-morale și filozofico-teologice, explorând binele și răul în construcții narative, personaje etc. Autorul abordează categorii precum alegorie, parabolă, verosimilitate, mimesis, fantastic, ironie, onirism și simbol, punând accent pe valoarea umanistă a literaturii și pe complexitatea hermeneutică a textului. Stilul exegetic este riguros, precis, cu argumente logice și metodologie strictă, dar flexibil în fața creativității libere de convenții.