Elena Butucel – o viață dedicată cărții: 35 de ani de vocație și impact în Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” - BUTUCEL , Elena; BIVOL, Maria (BIBLIOPOLIS, 2026)
Interviul consemnează cariera de 35 de ani a Elenei Butucel în Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, care a evoluat de la bibliotecar la șef de filială „Ovidius” și apoi director adjunct (din 2012). Formată în biblioteconomie, jurnalism și comunicare, cu peste 80 de articole publicate și numeroase proiecte coordonate, Elena Butucel s-a remarcat prin promovarea intensă a lecturii, inițierea parteneriatelor culturale, implementarea serviciilor digitale și activism sindical pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale bibliotecarilor. Inspirată din copilărie de bibliotecara satului natal, Elena Butucel a transformat biblioteca într-un spațiu viu de educație, incluziune și dialog cultural, primind multiple titluri și distincții în domeniu. Realizarea sa esențială este formarea unei comunități de cititori activi și conștienți, prin programe inovatoare și dăruire constantă față de carte și oameni.