Vlad Pohilă – un ostaș al limbii române - IZBAȘ, Zina (BIBLIOPOLIS, 2025)
Articolul reprezintă un omagiu adus lui Vlad Pohilă – jurnalist, lingvist, traducător, redactor și un neobosit promotor al limbii române și al culturii naționale. Vlad Pohilă și-a dedicat viața cultivării și promovării limbii române prin articole, emisiuni radio și TV, traduceri, cursuri publice de exprimare corectă și prin numeroase dicționare. A fost redactor-șef al revistei „BiblioPolis”, unde a promovat lectura și cultura scrisului, și a tradus peste 20 de lucrări din mai multe limbi. A redactat și coordonat enciclopedii, dicționare și bibliografii importante, iar contribuțiile sale au fost recunoscute prin distincții prestigioase, precum „Ordinul Republicii” și „Meritul Cultural”. Personalități precum Grigore Vieru și Ana Bantoș l-au elogiat pentru cultura sa vastă, iubirea de neam și devotamentul față de limba română. În semn de recunoștință, în 2017, bibliotecii publice din satul său natal i-a fost conferit numele „Vlad Pohilă”.