Iulia Hasdeu: între mitul patern și vocea feminină a modernității - PILCHIN, Maria (BIBLIOPOLIS, 2025)
Articolul analizează romanul „Urma pașilor ei – Iulia Hasdeu, între viață și nemurire” (ed. a 2-a, 2024) de Adriana Ungureanu, care reconstituie viața Iuliei Hasdeu, figură emblematică a modernității românești. Romanul explorează destinul Iuliei, o tânără precoce și independentă, marcată de tensiunea dintre influența paternă copleșitoare a lui B.P. Hasdeu și aspirația spre afirmare individuală. Plecarea la Paris reprezintă un act de emancipare cognitivă și spirituală, desprinzându-se de autoritatea tatălui. Prin docu-ficțiune, Adriana Ungureanu îmbină cercetarea istorică riguroasă cu narativitatea sensibilă, folosind vocea Rebecăi, o naratoare contemporană, pentru a explora dimensiunea mistică și spirituală a Iuliei.