„Chișinău: să ne bucurăm împreună de deliciile literare” (aplicația pentru titlul Capitală Mondială a Cărții la inițiativa UNESCO) - HARJEVSCHI, Mariana (BIBLIOPOLIS, 2025)
Articolul prezintă candidatura orașului Chișinău pentru titlul de Capitală Mondială a Cărții UNESCO în 2026, subliniind eforturile orașului de a promova lectura și diversitatea culturală. Autoarea evidențiază rolul literaturii în dezvoltarea culturală și economică a Chișinăului, precum și angajamentul acestuia de a celebra toleranța și dialogul intercultural, în acord cu valorile UNESCO. Pentru a obține acest titlu, sunt subliniate inițiative care promovează lectura, incluziunea și diversitatea, aliniate la Agenda 2030. Prin evenimente precum festivaluri literare, campanii de alfabetizare și schimburi internaționale, Chișinăul își propune să sporească accesul la literatură, să susțină industria cărții și să consolideze coeziunea comunitară. Strategia include parteneriate cu instituții locale și globale, un buget estimat de peste 3,8 milioane de dolari și o campanie de comunicare bazată pe sloganul „Chișinău: să ne bucurăm împreună de deliciile literare”, vizând transformarea orașului într-un centru literar vibrant.