Biblio Polis - Vol. 60 (2016) Nr. 1  
ARHIVA  
IN MEMORIAM
condus pe ultimul drum
Plasticianul care a elaborat Stema de Stat a fost condus pe ultimul drum

S-a stins din viață Gheorghe Vrabie, cunoscut artist plastic, autor al Stemei de Stat a Republicii Moldova, al stemei și drapelului municipiului Chișinău, precum și al designului pentru valuta națională – leul moldovenesc.
Gheorghe Vrabie s-a născut la 21 martie 1939, în localitatea Călinești, județul Bălți. Studiile de specialitate le-a făcut în anii 1962-1967, la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „I. Repin” din Leningrad, actualmente Sankt Petersburg. Debutul său a avut loc în anul 1961.
Pe parcursul anilor a ilustrat mai multe volume din literatura națională și universală, interesul lui fiind îndreptat spre creația lui Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru, Longos, Dante Alighieri, Paul Valéry. Grafica sa de carte se caracterizează prin siguranța liniei, precizia reflectării subiectului și rafinamentul executării.
Gheorghe Vrabie a realizat ciclul de lucrări intitulat Hipism. Împreună cu soția sa, Dorina Cojocaru, face mai multe lucrări în mozaic.
Artist plastic de valoare, Gheorghe Vrabie a participat la expoziții de prestigiu în București, Moscova, Sankt Petersburg, Bratislava, Viena, Washington, Almatî, Plovdiv, la diverse tabere de creație, ateliere, simpozioane din România, Federația Rusă, Letonia, Lituania, Ungaria.
A vernisat expoziții personale în R. Moldova, organizate în incinta Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național de Istorie și Arheologie, în Casa Naționalităților, la Ambasada României în Republica Moldova, Biblioteca Națională a RM, Centrul de Expoziții „Constantin Brâncuși” etc. Și-a expus creația și peste hotare – la Galeria de artă de la „Casa Cărții” din Iași, în Casa Centrală a Scriitorilor din Moscova, în Sala Centrală a Uniunii Artiștilor Plastici din Odesa ș.a.
A scris eseuri despre artă, iar în ultimul timp a publicat și poezii. În anul 2011, Gheorghe Vrabie a lansat cartea Simbolica. Simbolismul heraldic din Moldova, în care a abordat fenomenul general al simbolisticii și simbolistica de stat a Republicii Moldova, în particular.
Pentru activitatea sa prodigioasă, Gheorghe Vrabie s-a învrednicit de înalte distincții de stat, devenind, în 1998, Maestru în Artă, iar în anul 2000 – deținător al Medaliei Mihai Eminescu. În anul 2010 i se decernează distincția supremă – Ordinul Republicii.
„Pentru cei care vor să își ia rămas bun de la maestrul Gheorghe Vrabie, vă așteptăm astăzi, începând cu ora 18:00 la Biserica «Sfânta Teodora de la Sihla», și mâine, 2 aprilie, începând cu orele 10:00 la Teatrul de Opera si Balet, după care cortegiul funerar se va îndrepta spre Cimitirul Central de pe strada Armenească”, a scris fiica regretatului artist plastic.
Deputații în Parlamentul R. Moldova au început ședința din 1 aprilie, prin păstrarea unui moment de reculegere în memoria lui Gheorghe Vrabie, autorul Stemei de Stat și al leului moldovenesc.
Numeroși oameni au venit să-și ia rămas bun de la Gheorghe Vrabie la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, seara târziu și noaptea. Apoi, sicriul cu trupul neînsuflețit al maestrului a fost depus la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, unde rudele, dar și toți cei care l-au cunoscut și apreciat, i-au adus un ultim omagiu. Regretatul plastician a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central din strada Armenească din capitală.
Colegii de breaslă ai maestrului susțin că Republica Moldova a pierdut nu doar un artist de valoare, dar și un mare patriot.
Gheorghe Vrabie va rămâne în memoria conaționalilor și în istoria țării prin picturi, grafică, mozaicuri, dar și prin simbolurile naționale create, care reprezintă o sinteză perfectă dintre materie și spirit. El a fost un model atît prin calitățile sale profesionale, cât și prin înalta valoare umană. Semnificativă este și chemarea maestrului Gh. Vrabie din sonetul asociat simbolurilor naționale: „Vrem să fim la noi acasă liberi și stăpâni, vrem să fim stăpâni într-o țară suverană.”