Biblio Polis - Vol. 60 (2016) Nr. 1  
ARHIVA  
LA COLEGII NOŞTRI / OUR colleagues / У НАШИХ КОЛЛЕГ
Angela ZATIC
Un bibliotecar fericit, o bicicletă şi democratizarea comunităţii

Profilul bibliotecarului
Dacă auziţi întâmplător de la cineva despre un bibliotecar fericit pe bicicletă şi cu un ziar în mână, să ştiţi că este vorba despre mine, Angela Zatic din satul Bravicea, raionul Călăraşi. În cadrul acestei prezentări voi împărtăşi cu Dvs. experienţa fascinantă pe care o trăiesc zi de zi împreună cu consătenii mei, cu ajutorul cărora edificăm ziarul local Curierul de Bravicea şi care aşteaptă cu nerăbdare să vadă la colţul străzii bicicleta, devenită deja simbol, care le aduce ziarul acasă.
Necesitatea unui ziar
Dar să o luăm de la început. Odată cu scumpirea semnificativă a ziarelor, sătenii din Bravicea au tot mai puţine posibilităţi pentru abonare la presa periodică. Pe de altă parte, majoritatea periodicelor au devenit excesiv de dependente de patroni şi reflectă mai mult opinia acestora. De asemenea, tot mai multe ziare tind să reflecte viaţa politicienilor, vedetelor sau sunt în goană nebună după ştiri senzaţionale. Omul obişnuit cu aspiraţiile şi nevoile lui nu-şi mai găseşte loc pe paginile revistelor şi ziarelor. Aceste nemulţumiri ale cetăţenilor faţă de mass-media se discutau sporadic cu diferite ocazii în comunitate. Într-o bună zi eu le-am zis colegilor din bibliotecă şi apoi şi celor de la şcoală: „Dacă nu mai suntem mulţumiţi de presa centrală, haideţi să facem noi ziarul satului nostru. Noi îl vom elabora şi vom scrie în el tot ce am vrea să citim.” Ideea a prins rapid contur şi am decis să creăm un grup de iniţiativă care să se ocupe de colectarea ideilor pentru dezvoltarea ziarului local.
Workshop
Am dat şfară în ţară, adică în tot satul că avem nevoie de 16 voluntari care ne-ar ajuta să evaluăm necesităţile şi aspiraţiile consătenilor vizavi de un potenţial ziar al satului. Mare ne-a fost uimirea, dar şi satisfacţia când 23 de persoane şi-au manifestat dorinţa de a ne ajuta. Am conştientizat atunci că facem un lucru util comunităţii, fapt ce ne-a încurajat. Am organizat un atelier de lucru de două zile pentru aceşti voluntari în cadrul căruia s-au abordat elementele jurnalismului de calitate şi etapele constituirii unui ziar local. Au participat reprezentanţi ai tuturor instituţiilor, actori comunitari, inclusiv trei reprezentanţi ai Primăriei: secretarul interimar, specialistul pentru reglementarea regimului funciar, perceptorul fiscal. În cadrul atelierului am dezvoltat şi un chestionar pe care să-l adresăm cetăţenilor pentru a afla opinia lor referitoare la structura, conţinutul, designul ziarului. Chestionarul a fost aplicat pe un eşantion de 50 de respondenţi cu vârste între 10 şi 70 ani. Complementar au fost realizate multiple interviuri şi discuţii cu cetăţenii pentru a afla doleanţele lor mai specifice faţă de viitorul ziar. Am stabilit rubricile pentru ziar: Editorial, Social, APL, Educaţie, Sănătate, Economie, Agricultură, Cultură, Sport, Ecologie, Personalităţi ale satului, Articole din presa vremii, Cu mâna pe condei, Sfaturi utile, Anunţuri etc.
Lucrul la ziar şi bicicleta
În baza informaţiilor acumulate de cetăţeni şi în baza informaţiilor referitoare la organizarea unui ziar am realizat împreună cu alţi colegi designul primului număr al ziarului Curierul de Bravicea. Am început să lucrăm intens asupra completării conţinutului rubricilor, articolelor, fotografiilor. Lucram cu multă pasiune şi dăruire, deşi ne venea uneori destul de greu să alegem informaţia adecvată, să scriem articolele. Între timp am conştientizat că o să ne confruntăm cu dificultăţi la distribuţia ziarului. Va trebui să ne deplasăm la distanţe mari, dar timp avem foarte puţin, deoarece toţi avem obligaţii de serviciu. Ne-am gândit că o bicicletă ar soluţiona problema apărută. În acest context am decis să participăm la concursul de granturi mici anunţat de Programul Novateca, finanţat de Fundaţia „Bill şi Melinda Gates” şi implementat de „IREX Moldova”. Am realizat un miniatelier de elaborare a propunerii de finanţare. Am adus argumente de ce avem nevoie de o bicicletă pentru a îmbunătăţi accesul cetăţenilor la informaţii şi de a amplifica interesul acestora faţă de bibliotecă şi serviciile noi de bibliotecă. Am aflat cu multă bucurie că propunerea noastră a fost selectată pentru finanţare. Acest moment a servit ca un stimulent suplimentar în motivarea noastră pentru a elabora un ziar de calitate. Am lucrat de zor ca să imprimăm primul număr al ziarului Curierul de Bravicea.
Lansarea oficială a ziarului
Am organizat şi o lansare oficială a ziarului la care am invitat colaboratorii, voluntarii, autorii articolelor, funcţionarii de la APL, reprezentanţi ai instituţiilor educaţionale din sat. La eveniment au venit şi mulţi pensionari. Primul număr a fost distribuit iniţial celor prezenţi la lansare. Ulterior, un sătean a luat bicicleta obţinută din proiectul finanţat de programul Novateca şi s-a deplasat prin sat ca să distribuie ziarul celor care l-au solicitat. A fost o mare bucurie pentru oamenii care nu au mai văzut de ani de zile poştaş pe la casele lor. Numai că de această dată poştaşul era voluntarul bibliotecii, iar ziarul era ziarul satului, tipărit tot cu ajutorul bibliotecii. Astfel biblioteca devine nucleul informaţional al comunităţii.
La distribuirea ziarului, voluntarii pe bicicletă întrebau opinia cetăţenilor referitoare la conţinutul şi designul următoarelor numere. Aceste informaţii erau aduse la bibliotecă, unde erau minuţios prelucrate de voluntarii care pregăteau următorul număr al ziarului. Astfel, ziarul a devenit unul cu adevărat popular, deoarece era în mare parte conceput la sugestiile populaţiei şi conţinea informaţii de care populaţia avea nevoie şi le citea cu multă satisfacţie. Pas cu pas numărul simpatizanţilor ziarului sporea, iar imaginea noastră ca dezvoltatori de ziar se îmbunătăţea. Am devenit chiar un fel de vedete locale. Consătenii mă dezmierdau cu adresarea „doamna jurnalistă”, „doamna redactor” etc.
Biblioteca şi transparenţa APL
Pentru a da o valoare mai accentuată ziarului, am stabilit o bună conlucrare cu Primăria din localitate pentru a motiva funcţionarii să plaseze în ziar informaţiile care erau aşteptate de cetăţeni. Astfel, am convins primarul să publice în ziarul nostru bugetul comunităţii pentru anul 2016. Ideea a fost una inovatoare, curajoasă şi ulterior s-a bucurat de succes. Pentru prima dată cetăţenii au avut posibilitatea să se pronunţe asupra bugetului comunităţii. De asemenea, Primăria a acceptat să publice şi alte documente ce ţin de transparenţa decizională a APL. Pentru a reflecta mai bine evenimentele de la primărie, de la şedinţele consiliilor locale, colaboratorii bibliotecii au început să fie invitaţi la întrunirile funcţionarilor din primărie şi la şedinţele consiliilor. Astfel, s-au produs primele efecte de democratizare generate de apariţia ziarului nostru. Efectele respective au fost bine apreciate şi de consăteni.
Opinii
Pensionarul Constantin Boţan a declarat că „biblioteca prin intermediul ziarului local rupe gardurile de după care nu se văd bugetele administraţiei locale”. Astfel, imaginea APL s-a îmbunătăţit semnificativ şi s-au diminuat mult zvonurile răutăcioase la adresa APL. Şi colaboratorii APL au înţeles că transparenţa le aduce multiple beneficii de imagine. Drept rezultat, colaboratorii primăriei au venit cu rugămintea către bibliotecă de a contribui la diseminarea mai dinamică a succeselor aleşilor locali prin intermediul reţelelor sociale şi al blogului bibliotecii. În urma acestor servicii reciproce, APL a decis ca la şedinţele consiliului să fie invitaţi toţi şefii instituţiilor bugetare din comunitate. Astfel, fiecare conducător a putut participa în discuţii referitoare la gestionarea bugetelor alocate instituţiilor respective. Ideile centrale ale acestor dezbateri le publicam în ziarul nostru. Noi suntem destul de mândri de faptul că am reuşit să realizăm aceste schimbări democratice în comunitatea noastră. O bibliotecă şi un ziar au schimbat în bine lucruri care ani de zile generau confuzii şi neînţelegeri sau conflicte între diferite instituţii sau conducători ai instituţiilor.
Elena Lapteacru, vânzătoare, a declarat: „Până la apariţia ziarului local, nu ştiam nimic despre activitatea Primăriei, ce decizii se adoptau, care erau anunţurile. Astăzi ne bucurăm că suntem informaţi corect prin intermediul ziarului local şi nu credem dezinformărilor şi bârfelor.”
Ne bucură foarte mult feedbackul obţinut de la consătenii noştri. Irina Batcu, profesoară de limba engleză (tânăr specialist), departamentul Sănătate, menţionează: „Pentru mine munca de voluntar la redactarea ziarului local este o activitate care-mi aduce atât satisfacţie personală, cât şi creşterea dorinţei de a-mi aduce aportul la dezvoltarea şi informarea comunităţii în care trăiesc. Deşi obişnuiesc să scriu pe un blog personal, unde pot să scriu despre absolut orice îmi trece prin cap, redactarea unui articol presupune mai multă implicare, responsabilitate şi dăruire de sine. Mi-ar plăcea mult ca ziarul nostru să fie citit de cât mai mulţi locuitori ai satului care în final să fie nu numai informaţi, dar şi dornici de a participa la diversele campanii sociale promovate de ziar şi de a se implica activ in viaţa socială a localităţii.”
Iată şi părerea Ludmilei Ţărnă: „Prin intermediul ziarului vocea noastră, a femeilor, se face auzită, iar noi putem participa la procesul de luare a deciziilor, ne putem implica în viaţa socială a comunităţii.”
Varianta electronică a ziarului
Noi, ca iniţiatori şi redactori ai ziarului, am decis să implicăm mai activ şi societatea civilă. Astfel, am acordat spaţiu pentru promovarea activităţilor Clubului femeilor, care activează tot graţie bibliotecii locale.
Pentru a face mai accesibil ziarul am decis să nu rămânem în urma publicaţiilor naţionale şi să realizăm şi o variantă online. Împreună cu voluntarii am reuşit să facem acest lucru într-un timp relativ scurt. Acum ziarul este disponibil şi în variantă online la adresa curierulbrav.ucoz.ro. Acest lucru a fost foarte mult apreciat de consătenii noştri care se află la munci peste hotare. Prin intermediul ziarului online ei află noutăţile din sat, îşi expun opiniile faţă de evenimentele locale sau vin cu propuneri concrete pentru APL, bibliotecă, alte instituţii. Astfel, biblioteca a devenit un conector comunitar care coagulează spiritul de apartenenţă la comunitate şi converge energiile constructive ale tuturor consătenilor noştri, oriunde s-ar afla ei pe Terra.
Epilog
Stimaţi colegi, cam astea sunt realizările despre care am dorit să vă informăm: o bibliotecă activă, o bicicletă primită în cadrul proiectului de la Novateca, multă creativitate şi pasiune conduc în mod cert la democratizarea comunităţii, la sporirea imaginii APL şi a bibliotecarilor, la o simplă fericire umană a cetăţenilor care primesc acasă ziarul dorit de ei. Sperăm ca această iniţiativă să găsească şi alţi susţinător şi îndemnul nostru ar fi: „Bibliotecari din toată lumea, mergeţi pe o bicicletă cu un ziar propriu, în fruntea întregii comunităţi!” Îndemnul nostru este valabil și pentru voluntarii care se implică în difuzarea cărților – fie că o fac mergând pe jos, fie cu mașina, fie... cu bicicleta!