Biblio Polis - Vol. 60 (2016) Nr. 1  
ARHIVA  
MANIFESTĂRI CULTURALE / EVENTS / КУЛЬТУРНЫЕ МЕРОПРИЯТИЯ
Angela OLĂRESCU
Lansarea cărţii Poetul dintre milenii de Renata Verejanu

Ziua Mondială a Poeziei a fost sărbătorită de cititorii Filialei „Hristo Botev” într-un mod inedit: cea mai voluminoasă antologie de poezii a Renatei Verejanu, Poetul dintre milenii, volum ce a văzut lumina zilei chiar în preajma acestui eveniment, a fost lansată cu sala arhiplină. În marea lor majoritate, cei care s-au bucurat de această întîlnire cu Poezia au fost profesorii și elevii de la Liceul Teoretic „G. Meniuc” și de la Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, licee din sectorul Rîșcani al capitalei cu care Biblioteca „Hristo Botev” are o colaborare rodnică.
În deschiderea evenimentului Angela Olărescu, șefa bibliotecii, a menționat că Biblioteca „Hristo Botev” devine locul unde iau amploare activități culturale de anvergură, la aceasta contribuind poeții care vizitează biblioteca, dar și spiritul lui Grigore Vieru de cînd bulevardul îi poartă numele. Renata Verejanu nu este la prima vizită la biblioteca noastră, unde a și fost lansată ediția a treia a Festivalului Internațional de Poezie, protagonista căruia este poeta. Iar acum, în fața cititorilor săi, poeta a venit să lanseze cea de-a patra antologie de poezii, cartea Poetul dintre milenii.
„Poeta Renata Verejanu este o fire energică, și-a continuat gîndul șefa bibliotecii, un poet luptător, care a reușit să ridice probleme sociale la nivel estetic, cu metafore profunde, filozofice, care uneori nu sunt înțelese din prima citire și e necesar un efort al cititorului pentru a pătrunde diferite etape ale profunzimii acestor poeme. În acest volum antologic poeta ne prezintă atît poeme scrise în stil clasic, cît și în stil modern. Deși, cum susținea acad. M. Cimpoi, „modernismul poetei Renata Verejanu e în înseși metaforele sale inedite.”
Poeta a destăinuit celor prezenți și foarte atenți că scrie poezie, de regulă, noaptea, pînă spre dimineață, cînd e o liniște totală în jur și sufletul poetei se contopește cu cosmosul. Scriitoarea fiind convinsă că cele mai frumoase metafore ale sale, care par a fi niște proverbe, niște maxime, niște cugetări – sunt scrise cu ajutorul Puterii Divine. Nu este întîmplător faptul că scriitoarea a editat volumul În lumea Renatei Verejanu. Maxime și cugetări, recurgînd la propriile versuri. Poeziile sale au fost traduse în 28 de limbi (franceză, engleză, germană, turcă, chineză, bulgară ș.a).
Poeta afirmă că, odată cu lansarea biobibliografiei Poetul metaforei în flăcări – Renata Verejanu de către Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” (prin Filiala „Transilvania”), cu desfășurarea Conferinței științifice Poeta Renata Verejanu – promotoarea valorilor naționale în procesul educației tinerei generații, la Institutul de Filologie al AȘM, și cu editarea la Iași în colecția Opera omnia (Editura „Tipo Moldova”) a volumului antologic Ofrandă omeniei (volum reținut la o editură zece ani și apărut în grafie chirilică în 1989), a încheiat o etapă a carierei sale literare. Se cerea lansarea unei noi etape, idee susținută de Academia Europeană a Societății Civile prin lansarea Festivalului Internațional de Poezie – Renata Verejanu, proiect foarte original, care se desfășoară timp de jumătate de an (1 martie – 1 septembrie) din 2014.
Cartea Poetul dintre milenii are 600 de pagini (format A4). Volumul cuprinde poezii din secolele XX și XXI. Fiecare poezie din această carte are un mesaj, care necesită pătrundere, înțelegere și, desigur, apreciere. Autoarea a amestecat înadins poeziile scrise recent cu poeziile scrise acum trei-patru decenii, pentru a-l lăsa pe cititor singur să aprecieze care poezii sunt actuale și care nu. Poeta a recunoscut cu multă durere că, ultimele 50 de cărți au un tiraj mic deoarece le editează pe cont propriu. Dar speră că acest gol enorm – lipsa cărților sale în bibliotecile din republică – să fie acoperit cît de curînd.
La întrebările sincere ale elevilor (Ce v-a făcut să scrieți poezii? Aveți timp și pentru cei dragi? Care poezie vă place cel mai mult? Cînd vă vine inspirația? ș.a.) poeta a răspuns, invocînd istorioare întregi din fondul bogat de amintiri al vieții sale.
Prezentă la lansare, dna Ana Pagur, conducător artistic al Ansamblului Etnofolcloric „Văglence” a menționat că este aici, la această lansare de carte, deoarece apreciază mult poezia Renatei Verejanu, pe care o cunoaște de decenii, deoarece a colaborat la diferite proiecte implementate de scriitoare în calitatea sa de lider al unei rețele de ONG-uri active.
Cantautorul Valeriu Mocanu, dăruind poetei un buchet de flori în culorile tricolorului românesc, a dezvăluit că lucrează la înregistrarea unui cîntec pe versurile Renatei Verejanu, Colind de la mama, dar pînă la finalizare a interpretat cîntecul fără însoțire muzicală, oricum fiind aplaudat îndelung. Conform tradiției, toți cei prezenți la lansarea originalei antologii Poetul dintre milenii i-am urat Renatei Verejanu – poetă, publicistă militantă pentru democrație și pentru triumful ideilor naționale – sănătate și să fie mereu activă, precum o cunoaștem, în speranța că vom asista curînd și la lansarea primelor volume de opere alese.