Biblio Polis - Vol. 60 (2016) Nr. 1  
ARHIVA  
MANIFESTĂRI CULTURALE / EVENTS / КУЛЬТУРНЫЕ МЕРОПРИЯТИЯ
Tatiana BRAICOV
Prima întîlnire a scriitoarei Liliana Corobca cu cititorii de la baştină

Ziua de 24 februarie 2016 a fost pentru Biblioteca „Onisifor Ghibu” una de excepție și aceasta se datorează nu doar faptului că în această zi ne bucurăm de frumoasa sărbătoare a dragostei – Dragobete, ci și pentru că e o adevărată sărbătoare a sufletului; ea a avut loc, exact în aceeași zi, în Sala Nuciferă a bibliotecii noastre. Mă refer la așteptata întâlnire a cititorilor din Chișinău cu scriitoarea basarabeană Liliana Corobca, care, din fericire, și-a creat deja un (re)nume și peste hotarele țării, din nefericire însă, până la 24 februarie 2016 nu avusese ocazia de a se întâlni cu cititorii din patrie.
Ne bucură foarte mult faptul că Biblioteca „Onisifor Ghibu” a fost gazda (re)lansării volumului semnat de Liliana Corobca – Kinderland (Editura „Polirom”, Iași, 2015). Este un volum inclus în programul Chișinăul citește, un program prin care sunt recomandate cititorilor chișinăueni, volume ce cu adevărat merită a fi lecturate.
La eveniment au participat scriitori și critici literari precum: Mircea V. Ciobanu, Emilian Galaicu-Păun, Lucia Țurcanu; directorul general al BM „B.P. Hasdeu” Mariana Harjevschi, precum și alte personalități din Chișinău.
Cu respect pentru scriitoare și cu aprecieri pentru roman a vorbit criticul literar Mircea V. Ciobanu: „Faptul că Liliana Corobca este un istoric literar perseverent, nu a dăunat, câtuși de puțin, calității sale de prozatoare. Ea și-a început activitatea ca un dicționar în literatură și a reușit să resimtă și să redea într-un roman tragedia migrării peste hotare a societății basarabene. Kinderland este o carte de o scriitură surprinzătoare pentru publicul postmodern.”
Directorul general al BM „B.P. Hasdeu” Mariana Harjevschi, a recunoscut că a fost impresionată de romanul Kinderland, în special, deoarece este axat pe o problemă socială puternică: abandonul copiilor impuși să se maturizeze prea timpuriu.
Scriitorul Emilian Galaicu-Păun a avut doar cuvinte de laudă pentru romanul Lilianei Corobca, apreciind selecția vocilor narative: „…prin intermediul vocii personajului principal, Cristina, naratoarea păstrează ingeniozitatea unei copile, având, totodată, și o percepere lucidă asupra realității. Ea privește realitatea, metaforic vorbind, printr-un microscop, printr-un binoclu, dar și printr-un caleidoscop. Are o putere extraordinară de a ficționa, îngroașă niște culori, despică firul în patru, păstrând o tristețe adâncă pe tot parcursul narațiunii, de parcă lumea ar fi privită printr-o lacrimă-lupă.” Impresionează și polifonia vocilor, un cor de voci ca niște triste clinchete de clopoței se aud din carte, afirmă Emilian Galaicu-Păun.
Într-un discurs emoțional și emoționant, criticul literar Lucia Țurcanu a remarcat faptul că, prin romanul Kinderland, Liliana Corobca creează un antimit al copilăriei. În universul Amintirilor din copilărie ale lui Ion Creangă, deși multe peripeții se termină cu lacrimi, există axa „mamă”, care este o busolă în viața copiilor. În Kinderland busola dispare, dispare axa. E o carte a degradări lumii, iar copiii care apar în prim-plan, dar și în planul secund, amintesc de tragedia din Împăratul muștelor de William Golding. Deși pe alocuri există umor, acesta e mai degrabă un fel de râsu-plânsu, afirmă Lucia Țurcanu.
Toate referințele critice au fost, desigur, binevenite, dar cel mai așteptat moment a fost comunicarea autoarei Liliana Corobca. „Sunt impresionată de un public atât de numeros, mereu am încercat să-mi imaginez cum va fi această primă întâlnire cu cititorii din patrie”, a remarcat scriitoarea. Deși, într-adevăr, romanul Kinderland poate fi citit de către tineri și adolescenți, și în acest scop au fost excluse, la cea de-a doua ediție, unele scene mai dure, totuși ea rămâne a fi o carte pentru maturi, în primul și în primul rând.
Participanții la eveniment s-au dovedit a fi curioși și au pus autoarei diverse întrebări. Cu o deschidere spre cititori și cu sinceritate, Liliana Corobca a mărturisit unele aspecte ale procesului prin care a trecut romanul până a ajunge a fi tipărit. A recunoscut, de asemenea, că multe momente din carte au fost trăite de ea însăși, de exemplu, necazul cu motanul, moartea rândunelelor, întâlnirea cu mistrețul mitologic ș.a.
La finele evenimentului, toți cei prezenți, au avut parte de un recital excepțional din scrisorile de dragoste adresate de Mihai Eminescu Veronicăi Micle, realizat de talentații studenți ai Colegiului de Muzică „Ștefan Neaga” din capitală.
Scriitoarei Liliana Corobca îi urăm ca întâlnirea din 24 februarie 2016 să fie o sursă de putere și motivație pentru noi opere literare, pentru noi activități cu impact pozitiv asupra societății.