Biblio Polis - Vol. 60 (2016) Nr. 1  
ARHIVA  
MANIFESTĂRI CULTURALE / EVENTS / КУЛЬТУРНЫЕ МЕРОПРИЯТИЯ
Margareta CEBOTARI
Iulian Filip, omul mereu însetat de frumos, şi-a „cîntărit” creaţia sa

Artist cu un larg diapazon cultural de exprimare a talentului său creator de frumos, Iulian Filip a acceptat provocarea de a aduna la un loc lucrările sale, pentru a se contura un „portret” al felului său de a fi poet, dramaturg, folclorist, eseist, publicist, traducător, coautor, grafician, editor, antologator etc. Astfel, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a conceput și a tipărit un volum care însumează talentul său polivalent – catalogul Iulian Filip între cărțile și părțile sale: cântar prealabil (Chișinău, 2015). Catalogul prezintă 145 de titluri de carte, din care 75 sunt de autor, fiind dotat cu mai multe indexuri auxiliare: Index de nume; Index de titluri de autor și coautor; Index de titluri ale cărților îngrijite, selectate, traduse și comentate de Iulian Filip; Index de titluri ale cărților ilustrate și desenate de Iulain Filip; Index de autori de desene și ilustrații; Index de edituri.
Lansarea acestei apariții editoriale, într-o atmosferă creativă și un decor excepțional, a avut loc în Sala cu coloane albe a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”, într-o frumoasă zi de Făurar, pe la chindii.
Ne-am dorit, prin această lucrare bibliografică – sub formă de Catalog atât al volumelor artistice de autor, cât și al celor antologate, prefațate, selectate, traduse, comentate și ilustrate – să descoperim lumii întregi talentele creatorului Iulian Filip, a remarcat Mariana Harjevschi, director general al BM „B.P. Hasdeu”, moderatoarea evenimentului. Parcurgând acest volum, cititorul se va informa și va admira, savurând impecabila prezentare grafică a imaginilor copertei fiecărei cărți, creativitatea și originalitatea scriitorului Iulian Filip, a ținut să mai specifice dna Mariana Harjevschi, aducând mulțumiri echipei de creație a volumului conceptualizat de conf. univ. dr. Lidia Kulikovski. Catalogul a fost realizat de Departamentul dezvoltare și comunicare, Departamentul „Memoria Chișinăului”, redactor bibliografic și realizatorul indexurilor auxiliare – Claudia Tricolici; lector – Valeriu Rață; machetare, design și copertă – Tatiana Iovu.
Lansarea volumului a fost o adevărată sărbătoare, publicul dăruind din plin aprecierea și admirația sa creației scriitorului Iulian Filip, plasat de organizatori sub o fereastră „virtuală”, deschisă spre un minunat peisaj natural, fiind înconjurat de expoziția creativă a cărților sale, completată de un anturaj rustic: scoarță-covor, broderii și dantele tradiționale poporului nostru. În mod simbolic, pe un cântar adevărat a fost expusă lucrarea lansată, contrabalanța fiind un alt element, des utilizat de scriitor în creațiile sale – mărul, simbolul cunoașterii.
Dr. Tamara Cristei, profesor universitar, comoderatoarea cenaclului literar „Miercurea pe la chindii”, inițiat de Iulian Filip la Liceul Academiei de Științe a Moldovei, a adus la cunoștința publicului importanța, pentru elevii lor, a frumoaselor ședințe care au loc în liceu. Numele scriitorului Iulian Filip fiind deja emblematic pentru liceeni, el a devenit un ghid al lor în educarea artei de a fi adevărați cetățeni de valoare ai țării în care s-au născut. Cele mai îndrăgite versuri liceenii au ales pentru colajul literar-artistic ce a urmat, realizat în colaborare cu Pavel Cerbușcă, director adjunct pentru educație al acestui liceu, și Maria Harea, pedagog social, și prezentat de ei cu mult talent.
Un alt grup de elevi din clasele primare, de la Școala de Arte „Valeriu Poleacov”, sub conducerea cunoscutei actrițe Angela Tofan, profesoară de artă scenică, au realizat câteva înscenări din dramaturgia pentru copii, prin care scriitorul Iulian Filip îi îndeamnă la fapte bune. Cu câtă grație și plăcere au interpretat ei aceste roluri, se vedea din plin!
După cum afirmă deseori Iulian Filip, în spatele fiecărui vers stă o provocare a unui prieten al său, a anunțat publicul în continuare dr. Mariana Harjevschi, prezentând scriitorii, aflați în sala bibliotecii, care au avut a spune un cuvânt de apreciere despre colegul lor de breaslă și cartea lansată.
„Iulian Filip, vine cu o bogăție a lui, pe care foarte generos știe să o împărtășească lumii. Pornind de la miniatural poate ajunge la universal în versurile sale, oricând ne transferă într-o lume poetică feerică, el lasă urme bune în tot ce face”, a ținut să remarce scriitorul Ion Hadârcă, venind și cu aprecieri la Catalogul editat de BM „B.P. Hasdeu”, fapt ce va contribui la o mai largă cunoaștere a lor și, poate, va fi un „cap de serie” pentru noi ediții bibliografice.
Fiind și unul din autorii studiilor introductive ale cărții lansate, scriitorul Vasile Romanciuc a venit cu un cuvânt de felicitare atât pentru protagonist, cât și pentru colectivul BM „B.P. Hasdeu”, pentru conceptul și realizarea acestei cărți-portret, în care ne întâlnim cu un Iulian Filip în toată complexitatea lui. În opinia lui Vasile Romanciuc scriitorul Iulian Filip nu are timp pentru risipit, nu are timp pentru vorbe – el este un om al cuvântului, un om al faptei concrete, care „muncește cu har dumnezeiesc îmbelșugat, având un palmares impresionat: cărți de poezie și proză, piese de teatru, cărți pentru copii, culegeri de folclor, traduceri, manuale ș.a.”.
Despre Iulian Filip și cărțile sale se poate vorbi mult și concret, el fiind omul marcat de o mare dorință de a crea, de a iubi, a trăi din plin viața – a fost aprecierea dată de bunul său prieten, scriitorul Ianoș Țurcanu. Iulian Filip are poezii pentru toate vârstele, de aceea cărțile lui nu se prăfuiesc pe rafturile bibliotecilor sau ale librăriilor. La fel, Ianoș Țurcanu a apreciat și Catalogul lansat, calificând-o drept o carte folositoare pentru bibliotecari, profesori, istorici literari, cititori de toate vârstele etc.
Aurelian Silvestru, scriitor, pedagog, director al Liceului de Inventică „Prometeu-Prim”, admiră faptul că Iulian Filip mereu citește, se informează, învață ceva – apoi creează cu spor în toate: literatură, pictură, muzică – deoarece are ce spune lumii și o spune pe înțelesul tuturor. Acest fapt se datorează și talentului polivalent dat omului de la Dumnezeu, mai consideră Aurelian Silvestru.
Pasiunea pentru frumos te devorează, uneori sunt și situații de criză, atunci, strigă prin culori în creațiile sale picturale, a remarcat Iulian Filip în cadrul vernisajului expoziției sale de tablouri, cu genericul Luminile și umbrele Acaselor…
Echipa BM „B.P. Hasdeu” a pregătit atât pentru poetul și folcloristul Iulian Filip, cât și pentru publicul din sală o frumoasă surpriză – invitând cu un recital de cântece populare ansamblul etnofolcloric „Țărăncuța”, din satul Bardar, r-nul Ialoveni, care au venit cu mare drag pentru creația acestui scriitor. Costumele populare, purtate cu mândrie de frumoasele membre ale acestui ansamblu, au armonizat perfect cu ambianța etnofolclorică a bibliotecii din această zi.
Care dintre scriitori poate cu ajutorul operei sale să unească oamenii într-o singură suflare patriotică? Răspunzând la această întrebare, scriitorul Iulian Filip a reiterat unele gânduri ale sale vizavi de importanța creației marelui poet al poporului român – Grigore Vieru, despre importanța creației poetice în viața oamenilor, mai ales în viața copilului. De aceea, a și inițiat proiectul Copiii scriu cu Iulian Filip. El a scris primul rând al unei viitoare poezii, iar copiii au continuat versul. Cele mai bune poezii au fost selectate și editate. Astfel vede scriitorul Iulian Filip implicarea oamenilor de creație în educarea patriotică a generației tinere. În fine, creația ne poate ajuta să depășim pragurile grele ale vieții, ne poate ajuta să devenim mai buni.
În finalul evenimentului poetul Iulian Filip a adus un frumos dar celor prezenți, citind versuri noi, care urmează a se așterne în filele altor cărți. Iar noi, bibliotecarii BM „B.P. Hasdeu”, vom avea grijă să aducem aceste cărți în colecțiile tuturor filialelor, pentru a fi citite, studiate, promovate, bibliografiate în noi ediții. Îi dorim cu drag lui Iulian Filip un La mulți ani de creație și o sete interminabilă „de frumos”.