Biblio Polis - Vol. 56 (2015) Nr. 1  
ARHIVA  
VIAŢA FILIALELOR / LIBRARY`S BRANCHES LIFE / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ
Mariana HARJEVSCHI
Lansarea concursului Bătălia cărţilor

LANSAREA CONCURSULUI BĂTĂLIA CĂRŢILOR*

1Universul lecturii presupune „plonjarea” într-o altă lume, plină de întâmplări şi de emoţii, în care interacţiunea, evenimentele pot părea „mai adevărate” decât cele din realitate.

Astfel, şi eu în acest costum de epocă vreau să mă rup de cotidian, să mă las furată de sentimentul că sunt la curtea regelui Henric al VI-lea şi să vă vorbesc nu de o bătălie de la Towton, din martie 1461, când trupele clanului Lancaster au fost învinse, descrisă de William Shakespeare în tragediaHenric al VI-lea, unul dintre cele mai frumoase, dar şi mai dramatice texte. Şi nici de istoria amănunţită şi adevărată a Bătăliei dintre Cărţile antice şi cele moderne, petrecută în 1697 în Biblioteca de la Saint James, descrisă de Jonathan Swift. Este mai mult o invitaţie la lectură. O altfel de invitaţie la lectură.

Mi-a căzut în mână recent un articol al lui Andrei Pleşu, faimos scriitor şi eseist român, despre lectură şi despre inflaţia textului (vorbind în trend – inflaţia leului, inflaţia preţurilor). Se pare, simultan, se face simţit şi un declin al lecturii. Şi, inevitabil, mi-am amintit de sintagma pe care şi părinţii, profesorii, învăţătorii, dar şi bibliotecarii o discută, afirmând cu tristeţe: „Copiii, adolescenţii nu mai citesc.” Ne plângem că tinerii preferă jocul cu tableta sau televizorul. Se fac sondaje, se vorbeşte, se oftează, toate acestea ajungând la aceeaşi concluzie: „Tinerii de azi…”

Bibliotecarii caută mereu acţiuni, modele, strategii pentru (re)animarea interesului pentru lectură, uneori ei recurg la trucuri, prin care doresc să se reinventeze pentru a-i determina la lectură – Ora poveştilor, Ora lecturii, lansări şi prezentări de carte, oferte cu liste de lecturi. Astăzi, venim cu o alternativă – şi nu e ultima! – „de pierdere a timpului” atunci când cele pe care le ofeream s-ar părea că se epuizează sau nu mai au priză. E vorba de o competiţie pentru a provoca la lectură.

Lipsa dorinţei de a citi pare să fie una dintre provocările cu care se confruntă nu doar aici, la Chişinău, dar şi în alte oraşe. Bibliotecarii au văzut, nu de puţine ori, părinţi disperaţi că ai lor copii nu vor să citească nici măcar un rând în plus faţă de ceea ce au de citit pentru a-şi face temele pentru şcoală. Cititul a devenit uneori mai degrabă, o obligativitate dezagreabilă, fiind etichetat şi plasat la capitolul „trebuie”. Un „trebuie” care omoară din start ideea plăcerii.

Aşa că, bibliotecarii conştientizând acest fapt, nu permit ca generalizarea „tinerii de astăzi…” să îi domine, să pervertească plăcerea lecturii pentru copii şi tineri. Cu alte cuvinte, să nu ne scoatem acea scutire morală că „ei” nu mai vor, sau că „azi” sunt multe alte distracţii, cum zice Stela Giurgeanu. Bineînţeles, este mai uşor de a plasa în mâinile copiilor tableta sau telefonul inteligent, pentru că, viaţa de astăzi este complicată, pentru că serviciul este cu adevărat solicitant şi nu putem să ne divizăm, oricât am vrea.

Există o veste bună pentru chişinăuieni. Pe scurt, era vorba despre forţa exemplului. Noi, angajaţii Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, am îmbrăţişat un proiect-concurs de lectură desfăşurat în România, iniţiat de către Biblioteca Judeţeană „O. Goga” Cluj – Bătălia cărţilor. Dorim să avem parte de aceeaşi bucurie de a vedea mai mulţi utilizatori fermecaţi de lectură, de acelaşi mister ce îi domină atunci când se află în lumea cărţilor. Fascinaţi de impactul acestui proiect, am aderat dorindu-ne să promovăm lectura pentru copii şi adolescenţi care alături de lectură vor însuşi o serie de competenţe precum înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii vizavi de lecturi.

Revenind la cărţi şi privind lucrurile cu un pragmatism necesar într-o epocă atât de tehnologizată, în care până şi aerul pe care îl respirăm e străpuns de wireless, vă întrebaţi care sunt soluţiile lecturii.

Aş vrea ca mai mulţi părinţi să îndemne tinerii spre dragostea de lectură, astfel vom avea o lume mai bună, un viitor mai deosebit şi nişte oameni adevăraţi pe care să ne putem baza. Generaţia de astăzi este cea care ne va face viitorul, aşa că citiţi!


1 Mesaj de la lansarea concursului Bătălia cărţilor, 12 martie 2015.

Mariana HARJEVSCHI, 
director general, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”