Biblio Polis - Vol. 49 (2013) Nr. 3   
ARHIVA  
REMEMBER
Ninela Caranfil
Dumitru Matcovschi, dragostea şi femeia

Femeia în creația poetului, prozatorului și dramaturgului Dumitru Matcovschi ocupă un loc deosebit, mai bine zis – stă în capul mesei.

S-ar părea că-i stă bine acolo, căci anume acolo îi este locul.

Dar s-o urmărim şi să încercăm a înţelege această structură.

Femeia din capul mesei, femeia matcovschiană, reflectată cu mult simţ în creaţia Domniei Sale, este o fiinţă gingaşă, blândă, însă e pândită de multe nenorociri, de cumpene, e lovită de soartă, nefericită, purtându-şi crucea destinului care a fost prea puţin generos cu ea.

O recunosc pe această femeie, pentru că e alături de mine. În parte, îi trăiesc viaţa şi mă mir şi mă crucesc cum de a reuşit Dumitru să ne citească atât de mult în sufletele noastre chinuite, să ne compătimească, să ne apere, să ne susţină, să ne aline, să ne cruţe şi să ne iubească atât de fierbinte.

Îţi mulţumim, dragă Dumitru, pentru prea multa ta dragoste, pentru că ne înveţi ce înseamnă curajul, demnitatea, adevărul şi pentru că ai spus atât de frumos despre noi, femeile:

„Mai regină decât floarea,

Doar femeia poate fi...”

20 octombrie 1999

* * *

Îndoliată familie Matcovschi, onorată asistență, dragii mei,

Nu de mult Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a întreprins un turneu în România, cu spectacolul Pomul vieții, după piesa lui Dumitru Matcovschi.

Am jucat spectacolul la Buzău, în cadrul unui festival teatral, apoi la București, la Teatrul „Nottara”. La sfârșitul spectacolelor spectatorii se ridicau în picioare și ne aplaudau îndelung. Când ne-am întors acasă i-am telefonat maestrului și i-am spus: „Dumitru, piesa ta, spectacolul nostru, a cucerit inima României.”

S-a bucurat enorm, s-a bucurat ca un copil, așa cum numai el putea.

A fost și va rămâne poetul care ne-a învățat „zborul înalt, dorul și plânsul”, dar și bucuria de a trăi, demnitatea, cu care a învins moartea și a plecat la Domnul ca un învingător. Suflet zbuciumat, suflet neîmpăcat, suflet de poet: „Poetul a iubit și-a pătimit. / Ca un copil poetul a iubit... / El tot ce a iubit a-nveșnicit!”

Înveșnicit va rămâne numele marelui om de cultură Dumitru Matcovschi.

Doamne, am pierdut un prieten, iartă-l și primește-l pe robul tău Dumitru. Odihnește-l în pace. Sincere condoleanțe familiei și nouă tuturor.

 

28 iunie 2013

La mitingul de doliu, la funeraliile lui Dumitru Matcovschi,

Academia de Științe a Moldovei

Ninela CARANFIL

51%20DUMITRU-MATCOVXCHI.tif