Biblio Polis - Vol. 49 (2013) Nr. 3   
ARHIVA  
IAŢA FILIALELOR / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ / LIBRARY`S BRANCHES LIFE
Diana UNGUREANU
Lumina speranţei vine din cărţi

Antrenarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” în dezvoltarea culturală a societăţii este unul din obiectivele noastre fundamentale, fapt care necesită investiţii intelectuale, eforturi şi ambiţii la cote maxime. Din aceste considerente, implicarea în educaţia intelectuală, morală, spirituală, artistică este prioritatea care se materializează pregnant prin participarea în cadrul unor proiecte cu şi pentru tânăra generaţie.

De curând, a fost marcată Ziua mondială de prevenire a suicidului, iar cu această ocazie grupul „Changemakers Club” a organizat un eveniment dedicat celor care au nevoie de sprijin psihologic şi spiritual, dar şi celor cărora le pasă de lumea în care trăim. Fiind instituită relativ recent, această zi vine să tragă alarma pentru salvarea unor suflete disperate, să le argumenteze că orice dilemă, oricât de mare, are soluţii mult mai pozitive decât o decizie macabră.

Şezătoarea La lumina speranţei a reprezentat evenimentul în care receptivitatea a avut valoare maximă, atât pentru organizatori, cât şi pentru participanţi, deoarece aceasta a însemnat că avem o comunitate căreia îi pasă de viitorul său. Din aceste considerente, invitaţia changemaker-ilor de a participa şi noi, în premieră, la această serie de activităţi, a fost mai mult decât oportună. Astfel, Biblioteca Centrală a venit cu o colecţie de cărţi care să explice fenomenul suicidului, să asigure o consiliere propice, să ofere soluţii eficiente pentru prevenirea actului de suicid, precum şi pentru a alunga gândurile negre ce ar putea apărea şi, în final, să aducă o rază de optimism prin eroi care au depăşit obstacolele destinului şi prin poezii pline de sentimente sublime.

Dintre toate cărţile, cele mai apreciate de către organizatori şi specialiştii implicaţi au fost cele care tratau problema în cel mai direct mod. Printre acestea, menţionăm următoarele titluri: Stările sufleteşti: învăţarea seninătăţii de Cristophe Andre, Cum putem scăpa de stres de Charly Cungi, Depresia: psihoterapie şi consiliere de Paul Gilbert, Cuvinte care vindecă: ce poţi spune atunci când nu ştii ce să spui de Nance Guilmartin, Depresie şi tentative de suicid la adolescenţă de Daniel Marcelli, Bucuria de a trăi: descifrarea secretului şi a ştiinţei fericirii de Youngey Mingyur Rinpoche şi altele. Se observă tendinţa de a trata din punct de vedere ştiinţifico-psihologic problema suicidului, descoperind şi abordând mai multe faţete ale acestui fenomen: depresia şi stresul, pe de o parte, şi fericirea, seninătatea, de altă parte.

Au stârnit un interes sporit, printre participanţii, care au lecturat fragmentar unele texte tematice, preponderent – literatură artistică. Printre cele mai solicitate cărţi din setul propus pentru expoziţie au fost titlurile Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding, Mândrie şi prejudecată de Jane Austen, Poemele iubirii de Anatol Ciocanu, Despre dragoste şi umbră de Isabel Allende, Confesiunile unei iubăreţe de Michele Cunnah, Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garca Mrquez), Declaraţie de iubire de Gabriel Liiceanu, Nelimita iubirii de Marcela Mardare, Durabila iubire de Ian McEwan, Misterul eternului sentiment, Trăieşte clipa de Nora Roberts etc. Se observă că cititorul a selectat cu precădere texte artistice, care vindecă sufletul prin „alifia” unor trăiri intense, prin sentimentalism şi optimism, prin apropierea de lectură şi personaje. Speranţa, dragostea, compasiunea, grija – acestea au fost dominantele afective dezvoltate în cuprinsul literaturii artistice care au atras o mulţime de ochi curioşi şi minţi deschise spre noi idei. Părerile cititorilor în privinţa expoziţiei au fost foarte diverse, dar, în general, cu un mesaj apreciativ:

Maria: „Îmi plac titlurile pe care le-aţi ales, sunt foarte potrivite cu evenimentul. Sper că tinerii, mai ales adolescenţii, vor începe să citească, în loc să se gândească la sinucidere…”

Mihaela: „Poate ar trebui să vizitez mai des biblioteca, pentru că o carte înseamnă mult pentru noi. Aş citi cu plăcere Jurnalul lui Bridget Jones, am privit filmul şi sunt curioasă dacă filmul corespunde cu cartea. Oricum, mesajul este foarte optimist şi ne dă curaj să trecem peste orice obstacole.”

Nicolae: „Îmi plac studiile de psihologie, este un domeniu care mă pasionează. Iar ceea ce aţi prezentat astăzi aici este un material nou şi ar trebui consultat, cred că acolo sunt sfaturi foarte bune pentru toţi.”

Marina: „Oricine poate fi copleşit de depresie, deoarece trăim într-o epocă a stresului. Mă îngrozeşte numai gândul că cineva să-şi curme viaţa, dar cazurile de sinucidere de care auzim des la televizor sunt înfiorătoare. Cred că adolescenţii din ziua de azi prea puţin citesc ca să cunoască cum să procedeze în viaţă.”

Impactul cărţilor asupra celor prezenţi la eveniment a fost copleşitor, toţi cei care au consultat titlurile incluse în expoziţie au manifestat dorinţa de a citi o carte care i-a pasionat, fie prin domeniu, fie prin denumire, prin autor sau conţinut. Impresiile citate de noi constituie o dovadă a unei performanţe în calitatea receptării lecturilor de către tinerele generaţii.

Sigur că orice luptă nu poate fi câştigată decât prin parteneriate. Prevenirea suicidului este o luptă continuă pentru viaţă, nu numai pentru viaţa proprie, dar şi pentru viaţa celorlalţi. Igiena mintală poate fi asigurată atât prin lectură, cât şi prin alte activităţi, promovate de partenerii care s-au alăturat în susţinerea acestui proiect amplu. Vorbim aici de asociaţiile de voluntari de la „Caritas Moldova”, AO „Altruism”, Fundaţia „Regina Pacis”, trupa de dansuri „Sis ’n Bro”, „Changemakers Club” (organizatori), care au desfăşurat activităţi interactive cu publicul, au creat o atmosferă destinsă şi plăcută în scuarul Catedralei, lângă Arcul de Triumf, şi au petrecut timpul frumos şi util. Nu putem să omitem nici prezenţa specialiştilor medicali de la Centrul „Medpark International Hospital”, care au prestat gratuit servicii medicale de primă necesitate şi au fost mereu gata de a acţiona în orice moment cu servicii de prim-ajutor, dar şi investiţiile din partea oficialilor de la Primăria municipiului Chişinău şi de la Guvernul RM.

Concluziile ce pot fi sintetizate din acest eveniment nu pot decât să aprecieze calitatea şi consistenţa muncii depuse şi rezultatele care au întrecut aşteptările tuturor. Doar împreună putem să luptăm şi să învingem problemele sociale cu care se confruntă comunitatea locală şi mondială! Speranţa, atât de des vehiculată încât a ajuns aproape un clişeu cotidian, a devenit un simbol, iar prin aceasta a putut ieşi din canoanele idealului, devenind şi o realitate, datorită şezătorii La lumina speranţei.

Diana UNGUREANU,

bibliotecar, Biblioteca Centrală a BM „B.P. Hasdeu”

 

53%209725962690_58e1e1beb9_o.tif