Biblio Polis - Vol. 44 (2012) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
OAMENI ŞI CĂRŢI / ЛЮДИ И КНИГИ / PEOPLE AND BOOKS
Ecaterina NEDZELSCHI
Colonelul Igor Zavalski – prietenul Bibliotecii „A. Mickiewicz”

În luna noiembrie 2012 se împlinesc cinci ani de activitate a Filialei „A. Mickiewicz” din Chişinău. De la inaugurare şi pînă în prezent, echipa bibliotecii a depus efort maxim pentru a fi cunoscuţi în municipiu, pentru a constitui o colecţie echilibrată de documente în limba polonă pe diferite suporturi, a recruta noi utilizatori de toate vîrstele.

Am modernizat serviciile prestate, am lansat servicii noi, ne-am promovat activitatea în mass-media. Relaţii de parteneriat cu Instituţii de stat şi ONG-uri locale şi internaţionale (din Polonia) ne-am permis să adăugăm valoare serviciilor prestate.

În acest răstimp ne-am ales cu mulţi utilizatori – prieteni ai bibliotecii. O mare parte din ei sînt reprezentanţi ai minorităţii etnice polone. Polonezii Chişinăului au salutat deschiderea bibliotecii de cultură şi literatură polonă, s-au bucurat că vor avea un centru informaţional unde vor putea citi în polonă, comunica între ei, participa la activităţi culturale, inclusiv cele care valorifică patrimoniul cultural polon.

Colonelul Igor Zavalski a venit în capitală din oraşul Bălţi. În scurt timp toată familia s-a înscris la filiala polonă: Domnia Sa; soţia Irina (paramedic militar); fiica Ana, studentă, şi feciorul Anton, elev.

Igor Zavalski provine dintr-o familie de polonezi veniţi în Moldova la mijlocul secolului XIX. Din discuţie cu dumnealui, am aflat că străbunelul, Tomasz Zawalski, a venit în Moldova din Cameniţa (azi Kameneţ-Podolsk, Ucraina) şi s-a stabilit cu traiul în Sîngerei. Feciorul său, Anton, cu soţia Honorata Tharzewska, au trăit toată viaţa la Bălţi. Aici s-a născut şi tatăl lui Igor Zavalski, Boris. Însuşi Igor Zavalscki, s-a născut în Tomsk, Rusia, pe 15 ianuarie 1967, unde au lucrat părinţii săi, ingineri-chimişti. Copilăria şi-a petrecut-o în Moldova. În anul 1984 a terminat şcoala medie din or. Bălţi cu medalie de aur. Apoi, în 1989, a absolvit Şcoala superioară de ingineri în radiotehnica protecţiei antiaeriene din Kiev. În 1992 s-a întors în Moldova.

A făcut cursuri postuniversitare în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti (anii 2004-2006). Acolo a studiat mai aprofundat limba română, iar din propria iniţiativă şi limba polonă, timp de doi ani, la Institutul Polonez din Bucureşti. Astfel, în prezent vorbeşte rusa, româna, polona, mai slab cunoaşte engleza, dar destul ca să-şi exercite funcţia de şef al Direcţiei comunicaţii şi sisteme informaţionale a Armatei Naţionale (din 2007).

Citeşte mult, frecventează biblioteca duminica. Preferă cărţi istorice: istoria Poloniei, a Moldovei, istoria antică şi medievală, geopolitica; ca militar se interesează de conflictele armate în diverse regiuni ale lumii. Citeşte literatură universală, beletristică contemporană, SF, romane poliţiste.

Este un specialist bun în domeniul care activează. Direcţia comunicaţii şi sisteme informaţionale, pe care o conduce, asigură securitatea informaţională, trecerea fluxului informaţional necesar de la conducere la trupe. Specialiştii Armatei Naţionale din această Direcţie sînt lăudaţi, de către colegii din alte armate, la exerciţiul anual specializat Combined Endeavor, pentru bogate cunoştinţe teoretice, deprinderi practice, iniţiativă în rezolvarea problemelor de complexitate majoră, inclusiv nivelul de cunoaştere a limbii engleze.

Colonelul Igor Zavalski este în pas cu timpul. Pentru a-şi aprofunda cunoştinţele în limba engleză, a solicitat ajutorul bibliotecii. Bibliotecarii i-au selectat un set de cărţi şi dicţionare în limba engleză pe care dumnealui le-a studiat amănunţit.

Igor Zavalski a dat start şi unui program de instruire a efectivului din unităţile militare şi din Ministerul Apărării. Scopul programului este instruirea militarilor prin contract, de a obţine cunoştinţe necesare pentru utilizarea sistemelor de comunicare şi informaţionale.

Este un domn inteligent, erudit, receptiv la necesităţile bibliotecii. Din propria iniţiativă a abonat Filiala „A. Mickiewicz” la ziarul Oastea Moldovei pentru anul 2012-2013. Ne-a dat sfaturi cum să organizăm colaborarea cu Unitatea militară din sectorul Telecentru.

Ana Zavalski, fiica, a obţinut studii superioare în Moldova şi în Polonia. Actualmente face masteratul în Varşovia. În anii 2008-2010, a participat activ la organizarea activităţilor culturale în bibliotecă, cu diaspora polonă şi Uniunea Tineretului polonez. Vorbind foarte bine limba polonă, a organizat prezentări de carte şi recitaluri de poezie polonă. Fiind corespondent al revistei polonezilor din R. Moldova Jutrzenka, a scris pentru revistă cîteva articole despre activitatea filialei polone „A. Mickiewicz”.

Feciorul, Anton Zavalski, citeşte în bibliotecă din clasa a VI-a. Acum învaţă în clasa a XI-a la Liceul „N. Gogol” din Chişinău, studiază limba polonă predată de profesori din Polonia. Citeşte mult conform programului de studii liceale. Doreşte să facă studii universitare în patria istorică. Ne mîndrim cu aceşti oameni şi preţuim faptul că sînt fideli bibliotecii noastre.

Ecaterina NEDZELSCHI,

şef, Filiala „A. Mickiewicz”