Biblio Polis - Vol. 44 (2012) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
BIBLIOTECA MUNICIPALĂ ÎN VIAŢA MEA / МУНИЦИПАЛЬНАЯ БИБЛИОТЕКА В МОЕЙ ЖИЗНИ / THE MUNICIPAL LIBRARY IN MY LIFE
Lilia MIHAI
Printre cărţi anii sînt clipe
Bibliopolis - www.hasdeu.md

A fost un timp în viaţa mea în care nu puteam să-mi găsesc locul, căutam ceva care să mă mulţumească sufleteşte, poate ceva legat de grai, de carte sau poate de copii. De fapt, de carte nu am fost despărţită niciodată, căci vrem noi ori nu, aceasta e prezentă în viaţa fiecăruia încă din copilărie. Şi trecem împreună peste anii de şcoală, de liceu, de universitate, iar care sînt mai norocoşi şi peste ultimele clipe ale vieţii.

Tot printre cărţi mi-am găsit, oarecum, liniştea. Am încercat să mă apropii de oameni şi de preferinţele acestora cum m-am priceput mai bine. Am învăţat, am dobîndit cunoştinţe în domeniu, am cunoscut oameni deosebiţi, am contribuit la bunul mers al instituţiei, m-am simţit utilă. Cine nu şi-ar dori o viaţă printre cărţi, m-am întrebat uneori, sau cine nu a avut măcar o dată nostalgia după-amezilor petrecute în foşnetul de neconfundat al unor pagini de carte?! Lumea cărţilor e, într-adevăr, fascinantă. Atmosferă îmbietoare, miros de carte, rafturi încărcate, linişte adîncă, totul îmbie la lectură şi meditaţie. Doar biblioteca îţi poate oferi simultan trecutul, prezentul şi viitorul: le are pe rafturi. Aici cărţile se pierd în timp şi trăiesc viaţa veşnică, fiind mereu în aşteptarea unui alt cititor. Fiecare volum, fiecare carte are suflet şi ori de cîte ori alunecă privirea pe paginile ei, spiritul său creşte şi se întăreşte. Iar cititorul, la rîndul său, ajunge la împlinire sufletească prin lectură şi cărţi.

Cea mai mare satisfacţie a bibliotecarului este de a ajuta la creşterea spirituală a unui om. Dar ce aşteptări are? Dacă oamenii îl salută şi îi zîmbesc, dacă elevii îi mulţumesc pentru informaţia şi ajutorul acordate, dacă studenţii păşesc iar şi iar pragul bibliotecii, nu cred că există bucurie de suflet mai mare. Şi ni se întîmplă adeseori acest lucru – sîntem deci mulţumiţi.

Un deceniu în mijlocul cărţilor a trecut nu uşor, chiar anevoios pe alocuri, dar am continuat calea, am continuat activitatea, timp în care am adunat carte cu carte, cititor cu cititor, ajunşi azi să afirmăm că instituţia a devenit, într-adevăr, valoroasă prin colecţiile sale şi necesară prin ceea ce oferă comunităţii. Sperăm să ni se aprecieze eforturile, iar biblioteca să se folosească cu înţelepciune.

Privesc cu nostalgie şi emoţie la anii care au trecut, ani care printre cărţi par a fi doar clipe.

Lilia MIHAI,

bibliotecar, Filiala „Maramureş”