Biblio Polis - Vol. 44 (2012) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
BIBLIOTECA MUNICIPALĂ ÎN VIAŢA MEA / МУНИЦИПАЛЬНАЯ БИБЛИОТЕКА В МОЕЙ ЖИЗНИ / THE MUNICIPAL LIBRARY IN MY LIFE
Ludmila DOGOTARI
O viaţă printre cărţi
Bibliopolis - www.hasdeu.md

„La vîrsta copilăriei tale poţi lega apucături şi obiceiuri bune sau rele, iar cele pe care le vei dobîndi de copil le vei moşteni pînă la bătrîneţea ta.”

(Dimitrie Cantemir)

Cei mai frumoşi ani ai noştri, anii copilăriei, pot fi comparaţi cu tot ce e mai frumos pe lume. În copilărie şi visele sînt aproape că întotdeauna frumoase. Fiecare din noi a avut un vis, cineva l-a realizat, cineva nu. De mică vroiam să devin învăţătoare, adică să urmez profesia părinţilor mei. Îmi plăcea mult să merg la biblioteca din satul natal – Văscăuţi, r-nul Floreşti. Acolo totul mi se părea neobişnuit, pînă şi mirosul. Două camere cu poliţe pline de cărţi pînă la pod, bibliotecara – o doamnă frumoasă şi bună. Poate că anume bibliotecara a influenţat alegerea de către mine a viitoarei profesii.

Ca şi în copilărie şi adolescenţă, pentru mine şi acum bibliotecarul trebuie să fie bun, frumos la suflet şi la chip. Timp de 32 de ani, de cînd activez la BM „B.P. Hasdeu”, niciodată n-am regretat de alegerea pe care am făcut-o. La serviciu vin cu plăcere, mă bucur atunci cînd merg pe stradă şi oamenii se salută ca şi cu un vechi cunoscut, atunci cînd utilizatorii vin la bibliotecă nu numai să împrumute cărţi, dar să şi mai discute despre unele probleme, care sînt în ultima vreme tot mai multe.

Activez într-un colectiv bun, ne străduim să promovăm mai departe rolul bibliotecii publice şi să ne apropiem de acei oameni care i-au uitat rostul. Dacă poetul Iulian Filip a comparat bibliotecarele cu nişte albinuţe, apoi, undeva, am mai găsit o altă comparaţie: biblioteca este o prisacă a înţelepciunii în care albinele sînt cititorii, iar prisăcarul este bibliotecarul. Nu pot să spun care din aceste două comparaţii este mai bună, dar ambele ne dovedesc că trebuie să muncim, să dovedim că biblioteca poate deveni nu doar un suport, ci şi un motor real al dezvoltării, prin impulsionarea proceselor de descoperire şi prefacere, să devină o casă a prezentului şi a viitorului, că poate aduce o contribuţie importantă la creşterea noastră spirituală. Le sînt recunoscătoare tuturor managerilor de departamente, de la care cu greu, încet, dar am deprins unele lucruri care mi se păreau că n-o să le fac niciodată, adică Biblioteca 2.0; doamnei L. Kulikovski, director general, care este un om cu vocaţie pentru această activitate şi frumuseţea acestei vocaţii se răsfrînge asupra altor oameni. La aniversarea a 135-a doresc echipei de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” numai sănătate şi realizarea scopurilor, care stau în faţa noastră. La mulţi ani!

Ludmila DOGOTARI,

şef, Filiala Codru