Biblio Polis - Vol. 44 (2012) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
BIBLIOTECA MUNICIPALĂ ÎN VIAŢA MEA / МУНИЦИПАЛЬНАЯ БИБЛИОТЕКА В МОЕЙ ЖИЗНИ / THE MUNICIPAL LIBRARY IN MY LIFE
Aliona VÎRLAN
Totul a început de la BM „B.P. Hasdeu”
Bibliopolis - www.hasdeu.md

Biblioteca este instituţia-ţintă de informare, educare, lectură, studiu, cultură care furnizează colecţii, servicii, programe, spaţii pentru comunitatea locală. EA – BM „B.P. Hasdeu”. EI – bibliotecarii de la „B.P. Hasdeu” – ucenicii, prietenii, mentorii, căutătorii de idei – au nevoie de ea.

Dacă pentru Albert Camus toamna este o a doua primăvară, apoi BM „B.P. Hasdeu” este pentru mine o a doua casă. Zic aşa deoarece această instituţie a fost prima căreia i-am călcat pragul venind după liceu la facultate. Nu era zi după ore ca să nu apar şi eu la BM, instituţia cu colecţii, servicii, programe, inovaţii, izvor de cunoştinţe. După puţin timp am mai cunoscut o filială de carte românească a BM, Filiala „O. Ghibu”, unde am fost împreună cu profesoara Eliza Botezatu la o lansare de carte, la o întâlnire cu scriitorul, la o acţiune, de unde m-am întors cu sufletul plin aidoma Cărţii de nisip. Frecventând biblioteca des, mi-a venit ideea vagă, încă, atunci, de a îmbrăţişa profesia de bibliotecar. Totuşi, cu iniţiativă şi insistenţă, am fost angajată la BM „B.P. Hasdeu”. Primul meu job, primul meu director, prima mea masă de lucru au fost decisive în viaţa mea. Am lucrat câţiva ani în calitate de bibliotecar la Filiala „O. Ghibu”, alături de Elena Vulpe, directoarea, care m-a instruit în munca bibliotecii, care m-a învăţat funcţiile unui bibliotecar, etica bibliotecarului, legea bibliotecii, comportamentul cu cititorul potenţial şi multe altele. Pe parcursul anilor am participat la multe acţiuni organizate de BM „B.P. Hasdeu”, am fost membru al Comitetului sindical, doi ani la rând, din criză de bărbaţi la BM, am fost pe rol de Moş Crăciun, am mers pe la colege prin filiale dorindu-le La mulţi ani! Un nou an mai productiv, inovativ şi, desigur, multă sănătate. Din 2008 am fost transferată în calitate de şef la Filiala de Arte, unde şi în prezent activez – e o instituţie de informare, formare, cultură, artă, unica de acest gen în RM. Bineînţeles, de la început a fost greu, venind de la o filială publică la altă filială specializată a trebuit să încerc a înţelege că munca cu marile personalităţi ale culturii şi artei basarabene este puţin mai anevoioasă, dar prin curaj, voinţă, aspiraţie, insistenţă facem lucruri frumoase împreună cu echipa.

Nicolae Balotă spunea că o bibliotecă îşi are personalitatea ei, atmosfera ei, ca o făptură vie. BM „B.P. Hasdeu” are o atmosferă plăcută, creativă, productivă, atractivă, distractivă, inovativă, diferită de alte instituţii de acest gen, ca cele şcolare, universitare, raionale. Biblioteca Municipală, printr-o reţea complexă, variată, de filiale oferă comunităţii chişinăuiene acces liber, deschis, vizibil pentru dezvoltarea libertăţii de a cunoaşte. Ea, Biblioteca, este cea mai deschisă cooperării şi colaborării cu instituţiile municipale, naţionale şi internaţionale. BM este o ancoră pentru membrii comunităţii chişinăuiene.

La aniversarea a 135-a doresc mulţi ani şi noi succese direcţiei BM şi echipei care slujesc această instituţie.

Aliona VÎRLAN,

director, Filiala de Arte „T. Arghezi”