Biblio Polis - Vol. 43 (2012) Nr. 2 (Serie nouă)  
ARHIVA  
CRONICĂ / ХРОНИКА / CHRONICLE
Valeriu HERŢA
Concursul de caligrafie „Crinii latini”

Fiind în Siberia, duşi benevol – cum ironiza un cunoscut –, în serile libere, împreună cu prietenul de facultate Veceslav Molovata, aveam deseori dor de meleagurile noastre: eu de dealurile din zona Hînceştilor, el de locurile frumoase de pe malurile Nistrului. Din aceste discuţii
mi-a apărut ideea de a face ceva şi pentru ai noştri cei de acasă, primul lucru – să dăruim ceva şcolii din satul natal, ceea ce am şi făcut, am dăruit scolii din Bardar pictura Dumnezeu a cobarît şi la Români şi altă idee, de a iniţia un concurs de caligrafie pentru tineri, deoarece încă din anii la facultate îmi plăceau mult caracterele şi admiram compoziţiile caligrafice ale estonianului Villu Toots. Genericul concursului Crinii latini a fost inspirat din creaţia poetului Grigore Vieru.

Bibliopolis - www.hasdeu.md

Iniţial vroiam foarte mult ca această manifestare caligrafică să se desfăşoare la 31 august, de ziua Limbii Române, dar fiind implicaţi mai mult tinerii, în majoritate studenţi, a fost dificil de a-i contacta şi a-i interesa să lucreze în perioada estivală. Astfel, la prima ediţie de la Biblioteca Naţională a R. Moldova din august 2004, au fost numai cîteva lucrări şi s-a luat decizia de a fi prelungit termenul de primire a lucrărilor cu două luni. Miza a fost de a trezi interesul pentru acest gen al graficii şi după regulamentul din acel an se putea prezenta chiar şi o singură literă scrisă caligrafic frumos, dimensiunea minimă a lucrărilor fiind de 14 cm. Astfel, la 15 octombrie 2004, în Sediul Central al Bibliotecii Naţionale din Chişinău, a fost vernisată prima expoziţie a primei ediţii a concursului Crinii latini.

Organizarea ediţiilor ulterioare a fost dificilă din punct de vedere financiar şi, începînd cu a treia ediţie, graţie generozităţii dnei director general al BM „B.P. Hasdeu” Lidia Kulikovski, dar şi acceptării ideii acestui concurs, netipic la acel moment pentru noi, acesta s-a desfăşurat la BM. La fiecare ediţie jurizarea s-a făcut de către graficieni-membri ai UAP din R. Moldova şi reprezentanţi ai bibliotecii, deciziile consider că au fost corecte. Însă în privinţa unor lucrări au apărut dubii referitor la autorul lucrării şi absolut benefică a fost ideea de a invita tinerii să lucreze în incinta bibliotecii pe foi pregătite şi ştampilate prealabil. Alt moment ce ţine de responsabilitate, dar şi plăcut, a fost acela de a premia cele mai reuşite compoziţii imediat la expirarea termenului de 2,5 ore. Ţin să amintesc că încă una din dificultăţile din acel moment, dar şi de acum, constă în faptul că instituţiile noastre preuniversitare – Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” şi Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” – au suspendat cursul Arta caracterelor, acesta fiind actualmente studiat doar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (profesor Roman Cuţiuba) şi la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (profesor Simion Zamşa).

Ediţia a V-a, din 31 martie 2012, a Concursului Crinii latini a fost consacrată aniversării a 135-a a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, scopul concursului fiind de a arăta frumuseţea caligrafiei tradiţionale, de a promova şi a cultiva acest gen de artă în rîndurile utilizatorilor BM, de a populariza şi a consolida imaginea bibliotecii.

Bibliopolis - www.hasdeu.md

Pentru o mai bună reuşită a acestei ediţii, BM a organizat anticipat, la 17 martie, un master-class, unde au fost analizate lucrări de la ediţiile precedente şi au fost arătate cele mai grave greşeli, atît compoziţionale, dar şi de construcţie a literelor.

Este îmbucurător faptul că în anul acesta au fost realizate 42 lucrări ale celor 24 de autori, studenţi şi liceeni de la: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Universitatea Tehnică din Moldova, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” şi Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”. Cele mai reuşite lucrări sînt de la Universitatea „Ion Creanga” cu compoziţii libere degajate şi de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice cu o compoziţie mai rigidă şi gama coloristică minimală.

Juriul a avut în componenţa sa pe graficienii: Luminiţa Ermurache, Valeriu Herţa, Alexandru Ermurache, Teodor Macari, precum şi un reprezentant al BM „B.P. Hasdeu” – Genoveva Scobioală, şeful Departamentului Marketing, care au apreciat tehnica caligrafiei, dar şi exprimarea artistică a mesajului, desemnînd:

• Premiul I – Dumitru Lungu (800 lei);

• Premiul II – Augustin Cojocaru (600 lei);

• Premiul III – Ruxanda Hubenco (400 lei);

• Premiul special – Andrei Răileanu (200 lei).

Mulţumesc şi pe această cale participanţilor la acest concurs, dar şi administraţiilor instituţiilor de învăţămînt din care fac parte. Aş vrea ca pe viitor concursul să-şi extindă arealul, să participe şi tineri din celelalte oraşe, posibil şi din România. Una din idei ar fi de a-l face în două faze, prima pe internet, cu selecţionarea celor mai bune lucrări, şi a doua cu invitarea la faza finală a autorilor, în competiţia de 2,5 ore. Dacă sînt alte idei, vom fi bucuroşi să le aflăm pe adresa: vherta@gmail.com.

Valeriu HERŢA,

grafician, membru al UAP
din R. Moldova