Biblio Polis - Vol. 42 (2012) Nr. 1 (Serie nouă)  
ARHIVA  
REMEMBER
Teodor BUZU
Preşedintele cu mandat neexpirat al Cehiei

Vaclav Havel a fost un fenomen. A fost unul din puţinii care a demonstrat că politica se poate face cu o ţinută umană; că nu e obligatoriu să fie murdărie ca să fie politică. A fost mic de statură, dar mare ca personalitate. Am avut impresia că nu vorbeşte, ci şopteşte. Aceste şoapte – discursurile sale politice, dar cu adevărat literare şi filozofice, au avut o rezonanţă în toată lumea. Cred că tocmai după plecarea sa la Domnul se va aprecia pe drept rolul său extraordinar pentru câştigarea şi păstrarea libertăţii şi democraţiei.

Bibliopolis - www.hasdeu.md

Am avut fericita ocazie să mă întâlnesc cu V. Havel acum şase ani la vernisajul expoziţiei mele la Praga. Să fii în prezenţa şi în compania unei personalităţi luminoase este un lucru mare, de nedescris şi de neuitat. A fost un om care a uimit lumea cu modestia sa, prin curajul, răbdarea, forţa umană, simţul umorului şi cultura sa nemaipomenită. Însoţindu-mi expoziţiile prin lume şi participând la diferite simpozioane, am întâlnit oameni care nu ştiu de Republica Cehă, dar de Vaclav Havel ştiau...

În cursul zilei de duminică, când s-a transmis vestea tragică, prin toate oraşele mari şi mici din Cehia oamenii se adunau prin pieţe aprinzând lumânări ca să-l omagieze pe Preşedintele ţării. Duminică dimineaţa am aprins şi eu o lumânare în atelierul meu şi voi avea pentru toată viaţa o amintire luminoasă.

Un lucru interesant: n-am auzit pe nimeni în Cehia să creadă că Vaclav Havel este ex-preşedintele Cehiei. Vaclav Havel va rămâne mereu ca Preşedintele Cehiei şi al Slovaciei.

Doresc sincer concetăţenilor mei, întregului neam românesc, un politician de talia lui Vaclav Havel.