Biblio Polis - Vol. 42 (2012) Nr. 1 (Serie nouă)  
ARHIVA  
BIBLIOPOLIS – 10 ANI / BIBLIOPOLIS – 10 ЛЕТ / BIBLIOPOLIS – 10
Ludmila BULAT
Revista care ne sprijină să nu cădem

Trăim o perioadă în care publicaţiile apar şi dispar. Unele apar cu mare pompă, cu mare fast, dar peste câteva numere dispar. Cel mai trist este că a dispărut Glasul, revista deşteptării naţionale, revista reîntregirii Neamului. Este un aspect al economiei de piaţă, aşa se zice.

Mulţi oameni de creaţie nu lucrează acolo unde ar fi împliniţi, n-au un serviciu unde ar merge cu plăcere, dar se zbat ca să supravieţuiască. Şi aceasta este o faţetă a economiei de piaţă. Unele publicaţii tipăresc mai degrabă o femeie goală, decât o cronică la o carte ori o informaţie despre un eveniment cultural. Se propagă cu atâta insistenţă femei „dezgolite frumos”, încât a fi dezgolită devine o normă.

În societate a năvălit obraznic banul. „Cu salariul dumitale eu îmi întreţin câinele”, i-a aruncat un tânăr businessman unei directoare de bibliotecă. Directoarea n-a zis nimic, n-avea cui. Povestea un scriitor cum l-a rugat pe un om de afaceri, un bun cunoscut, să-i sponsorizeze o carte, acela a prins a se frăsui că nu poate, că aşa, că pe dincolo... S-a mai gândit, apoi i-a spus „consolator”: „Hai că te duc la o saună, cu fetiţe tinerele, una, ca una...”

Scriitorul Gheorghe Marin, tatăl marilor artişti şi patrioţi Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, om cu durere pentru întreaga viaţă, mărturisea la o lansare a propriei cărţi: „Mă sprijin de toc (stilou, pix), ca să nu cad...”

Reviste ca Literatura şi arta, BiblioPolis, Destin românesc ne sprijină ca să nu cădem. La cei zece ani ai săi BiblioPolis-ul, după o perioadă de căutări, are eu-l său, are rubrici permanente, care se citesc cu interes.

O rubrică care trebuie susţinută permanent, cred eu, este La colegii noştri / Din provincie, provincia trebuie ajutată prin carte, prin cultură. Satele dispar, iar odată cu ele şi „veşnicia care s-a născut la sat”.

Dorim revistei să se menţină la acelaşi nivel, ba chiar mai sus, şi să strălucească mulţi ani pe firmamentul publicaţiilor de cultură.

Ludmila BULAT,

redactor de carte, publicistă