Biblio Polis - Vol. 42 (2012) Nr. 1 (Serie nouă)  
ARHIVA  
MANIFESTĂRI CULTURALE / КУЛЬТУРНЫЕ МЕРОПРИЯТИЯ / EVENTS
R. ANDREI
O seară de creaţie cu Nina Slutu-Soroceanu

Sub semnul unei frumoase aniversări, poeta Nina Slutu-Soroceanu şi-a adunat prietenii şi iubitorii de poezie la o seară de creaţie la Sediul Central al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Precum se obişnuieşte în asemenea cazuri, pe lângă frumoasele cuvinte de felicitare, vorbitorii au încercat să contureze un portret de creaţie al protagonistei, evidenţiind realizările obţinute, la care Nina a mai adăugat o semnificativă unitate de măsură pentru a creşte bilanţul, şi anume lansarea a trei titluri noi de carte, recent apărute: De la noi până la voi; Am vorbit cu florile; Moş Crăciun ne-a vizitat. A mai fost şi a patra carte, care de fapt a constituit o surpriză plăcută pentru protagonista serii din partea lui „badea Dragobete” – alias scriitorul şi editorul Vasile Căpăţână, care a editat 101 poeme ale Ninei Slutu-Soroceanu în colecţia Ideal.

Bibliopolis - www.hasdeu.md

Pe post de moderator – publicistul, scriitorul, traducătorul şi iubitorul de oameni – Vlad Pohilă, s-a referit mai întâi la acel fir al Ariadnei, care a adus-o pe tinerica Nina Slutu-Soroceanu, de sub umbrele Cetăţii Soroca, în capitală, la studii universitare, pentru a-şi continua ulterior aici destinul de creator, lăsându-şi mereu porţile sufletului deschise pentru dragostea de locurile natale, evocată în repetate rânduri în poezie şi texte de cântece, împărţită cu cea pentru Chişinău, care i-a devenit casă şi masă. Subliniind faptul că autoarea este o luptătoare, pentru sine, depăşind greutăţile şi necazurile, dar şi pentru Neam, reacţionând la problemele majore cu luări de atitudini civice active, exprimate în materiale publicistice, în lupta pentru renaşterea şi trezirea naţională şi menţinerea noastră pe poziţiile câştigate în anii de glorie 1989-1990, Vlad Pohilă a amintit şi de tradiţiile literare de familie: sora, scriitoarea Claudia Slutu-Grama; regretata, talentata poetă Steliana Grama, nepoată, soţul Gheorghe Postolachi, cunoscut ziarist, redactor, umorist. „Consider că Nina a optat pentru Biblioteca Municipală «B.P. Hasdeu» nu întâmplător, a menţionat moderatorul, ea este o prezenţă activă la multiple manifestări organizate de sau sub auspiciile BM, de fiecare dată venind cu mesaje şi comunicări, rostite cu vocea-i sonoră inconfundabilă, în această sală istorică, patronată de spiritul marelui cărturar Hasdeu, sală ce a auzit paşii unor personalităţi ilustre, care au dat strălucire istoriei şi literaturii Neamului, de exemplu, Nicolae Iorga, Ion Minulescu, Onisifor Ghibu, George Topârceanu, George Enescu ş.a.”

Oferindu-se în continuare microfonul vorbitorilor, care s-au dovedit a fi mulţi la număr, aceştia au reuşit prin cuvânt, muzică şi poezie să creeze o atmosferă caldă şi de relaxare pentru sărbătorită, dar mai ales pentru publicul numeros.

Din start poeta Renata Verejanu a declarat că are impresia că o cunoaşte pe Nina Slutu-Soroceanu de un veac, drumurile lor întretăindu-se mereu, ba în cadrul cenaclului „Grai matern”, ba la Clubul Femeilor Scriitoare, ba la cenaclul literar-artistic „Ideal” etc. Şi pentru că o apreciază ca pe o poetă care ştie să transmită mesajul poetic către cititor, definind-o ca pe o femeie dintr-o bucată, i-a înmânat din partea Organizaţiei tinerilor pentru Consiliul Europei Diploma de Ambasador al
Păcii.

Amfitrioana – directoarea Lidia Kulikovski – a menţionat că Nina Slutu-Soroceanu este alături de Bibliotecă nu numai ca participant şi utilizator activ, dar şi prin produsul bibliotecar – adică prin cărţile ei de autor, care sunt lansate şi prezentate cu regularitate la diferite filiale ale BM „B.P. Hasdeu”, merit pentru care i-a înmânat însemnul instituţiei, oferit celor mai buni parteneri de colaborare, însoţit de un simpatic coşuleţ cu orhidee, dorindu-i tradiţionalul La mulţi ani, susţinând că până la vârsta lui Solomon autoarea mai are de parcurs o cale lungă.

Din partea Uniunii Scriitorilor din Moldova, scriitorul Vlad Zbârciog, i-a adus câteva veşti bune: prima este că Nina Slutu-Soroceanu a fost inclusă în lista celor 25 de autori norocoşi, cărora în anul curent li se vor edita câte o carte, a doua – un buchet de flori şi un plic, cum rar se mai întâmplă pe la uniunile de creaţie. Referindu-se la actul de creaţie, vorbitorul a remarcat că Poezia întotdeauna a exprimat durerea şi bucuria Neamului şi Nina a simţit acest lucru – durerea comună. Ea îşi scrie versurile „pe marginea inimii”, are şi o carte care se intitulează Boală de lume, în care îşi topeşte simţirile, pentru a le împărtăşi cu cei din jur. „Pentru fiecare în literatură există loc de afirmare, doar că trebuie să-şi găsească formula proprie, aşa cum a făcut-o autoarea pe care o sărbătorim. Să nu ne temem să citim poemele postmoderniste ale Ninei Slutu-Soroceanu, pentru că un poet adevărat ajunge prin simţire la sufletul cititorului, poezia dacă nu este mobilizatoare, nu are sorţi de izbândă”, a mai spus între altele Vlad Zbârciog, dorindu-i protagonistei pe viitor cărţi frumoase, precum îi este sufletul.

Scriitoarea Zinaida Cenuşă, arătând că Nina Slutu-Soroceanu are un locuşor aparte în inima ei, i-a urat sănătate, fericire, apreciindu-i şi calităţile de pictoriţă. Apropo, acest lucru a putut fi observat de cei prezenţi graţie unei expoziţii de miniaturi ale autoarei, expuse cu ocazia sărbătorii, care au întregit substanţial evenimentul în cauză.

În completare Efim Tarlapan a arătat că Nina Slutu-Soroceanu este una din cele mai harnice scriitoare, doldora de surprize, referindu-se atât la cele trei titluri de carte, dar şi la şarjele care o apropie de genul umorului. „Nina vine din ziaristică şi din folclor, scriitura ei caracterizându-se prin improvizaţii cu har”, a mai subliniat E. Tarlapan, netrecând cu atenţia şi interviurile, la unul dintre care, realizat cu Domnia Sa, pentru afirmaţiile făcute a trebuit „să dea seamă” la securitate. „Nina s-a apucat să scrie o monografie şi îi urez succes”, a ţinut să mai concretizeze vorbitorul.

Actriţa Valentina Guzun a susţinut un recital de poezie din cartea De la noi până la voi.

Mai în glumă, mai în serios, colegul de facultate şi de breaslă, coloniţeanul, înrudit cu familia Ghimpu (politicianul Mihai Ghimpu; scriitorul Simion Ghimpu; primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă ş.a.) – Ion Proca, răvăşit după o noapte de lectură asupra cărţii De la noi până la voi, a afirmat că Nina Slutu-Soroceanu „se zbate între doi mari scriitori: George Topârceanu şi Ion Pribeagul”, dând citire şi unei noi poezii-dedicaţie.

Claudia Slutu-Grama a răsfoit câteva file din partea de biografie comună: „Nina este mezina noastră, din cei nouă copii din familie. Îmi amintesc foarte bine ziua în care a apărut pe lume. De copilă a avut mare dragoste faţă de cuvânt, participa la olimpiadele de limba şi literatura română, din şcoală scria versuri. Fiica mea – Steliana Grama, era foarte ataşată de nana Nina, mai ales când mergea în vacanţă la bunici, la Ţepilova de lângă Soroca. Îmi place că Nina în poezia ei postmodernistă nu foloseşte cuvinte indecente.”

Criticii literari Vitalie Răileanu şi Lidia Grosu s-au referit în detalii la structura, mesajul, esenţa şi componistica creaţiei literare a autoarei, în special a poeziei.

Compozitorul Ilie Văluţă a prezentat în premieră o romanţă pe versurile Ninei Slutu-Soroceanu, iar actorul Sandu-Aristin Cupcea – un recital de poezie.

Cu alte imagini verbale portretul de creaţie al Ninei Slutu-Soroceanu a fost completat de scriitorii Vasile Căpăţână, Claudia Partole, Alexandru Horaţiu Frişcu, reportera TVM Silvia Hodorogea, prietena Ecaterina Iurcu-Urâtu ş.a.

Impresia generală despre această manifestare e că toţi cei care au luat cuvântul au vorbit la subiect, consistent, concret, contribuind la alcătuirea unui portret de creaţie, din cuvinte, al sărbătoritei pe care o felicităm şi pentru această performanţă, şi pe această cale, urându-i multă sănătate şi noi împliniri pe drumul presărat cu flori, dar şi cu spini, al inspiraţiei literare.

R. ANDREI