Biblio Polis - Vol. 40 (2011) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
VIAŢA FILIALELOR / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ / LIBRARY`S BRANCHES LIFE
Eliza BOTEZATU
Biblioteca „Tîrgu-Mureş” – Casa Mare cu suflet de lumină

Despre deschiderea Bibliotecii „Târgu-Mureş” am aflat întâmplător. Era o zi frumoasă de august – sărbătoarea Limba Noastră cea Română. Aflându-mă în drum spre casă, din troleibuz am văzut multă lume adunată, în preajma bibliotecii, printre care l-am recunoscut pe Iulian Filip, pe atunci şeful Direcţiei cultură a Primăriei mun. Chişinău. M-am întrebat: „Ce-o fi acolo?” „Se deschide o bibliotecă”, a spus cineva din călători. Câteva zile mai târziu m-am dus să fac cunoştinţă cu noua bibliotecă – o bibliotecă de carte românească, numită „Târgu-Mureş”. Am descoperit o încăpere spaţioasă, luminoasă, cu o bogată colecţie de carte. Aici am întâlnit cărţi rare despre M. Eminescu, donate de intelectualii din Târgu-Mureş. Am început să frecventez din ce în ce mai des această Casă Mare, cu un colectiv tânăr şi ambiţios, harnic şi competent... Astfel am devenit o cititoare fidelă a Bibliotecii „Târgu-Mureş”. La îndemnul meu, cititori ai bibliotecii au devenit şi studenţii mei, care întotdeauna găseau aici literatura necesară pentru studiu. În 1998 bibliotecarele mi-au propus să coordonez activitatea Clubului „Lecturi literare”, care are ca scop promovarea literaturii române în baza curriculumului, reabilitarea lecturii la elevi şi studenţi. Pe parcursul anilor am moderat mai multe activităţi dedicate scriitorilor români: M. Sorescu, O. Goga, L. Rebreanu, G. Bacovia, D. Matcovschi, Gr. Vieru ş.a. Am participat activ la lansări de carte şi am fost prezentă aproape la toate ediţiile Zilelor Bibliotecii „Târgu-Mureş”. Aici mi-am lansat ultima mea carte intitulată Critică literară, la care au participat studenţi şi profesori de la instituţiile de învăţământ superior.

Biblioteca „Târgu-Mureş” a avut marele noroc să beneficieze de reparaţie capitală, care a durat câţiva ani. În prezent biblioteca are un aspect de invidiat: mobilier nou, decor estetic, atmosferă plăcută, un fond nemaipomenit de carte bună, servicii moderne automatizate şi o echipă de bibliotecare tinere, profesioniste, amabile şi inimoase. Ceea ce mă impresionează în mod deosebit e că, atunci când solicit o carte care nu se află în colecţia bibliotecii, sunt informată cu promptitudine în care filială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” o pot găsi.

Îmi exprim profund recunoştinţa faţă de personalul competent al Bibliotecii „Târgu-Mureş”, care la aniversarea de 65 de ani mi-a făcut un dar scump sufletului meu – biobibliografia Vocaţia cuvântului scris şi rostit. Eliza Botezatu – criticul literar şi pedagogul.

Sufletul Bibliotecii „Târgu-Mureş” se condensează în oameni, în cărţi, în lumina cărţii, lumina cunoaşterii, a iniţierii. Trec anii, iar biblioteca întinereşte, în sensul că obţine noi capacităţi creatoare, competenţe şi spirit inventiv. Îşi continuă drumul cu onestitate şi demnitate, devenind astfel un centru ospitalier de comunicare intelectuală în Chişinău. Iar Claudia Şatravca, directoarea bibliotecii, îşi conduce echipa cu hărnicie, tenacitate, pricepere şi spirit gospodăresc.

La mulţi ani, Biblioteca „Târgu-Mureş”! La mulţi ani, dragi slujitori ai cărţii! Vă urez sănătate, cărţi multe şi bune, cititori fideli şi disciplinaţi, activităţi inspirate şi prieteni devotaţi. Şi la a 50-a aniversare să rămâneţi la fel de deschişi pentru oameni şi pentru carte!

missing image file

Dr. Eliza BOTEZATU,

profesor universitar