Biblio Polis - Vol. 40 (2011) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
VIAŢA FILIALELOR / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ / LIBRARY`S BRANCHES LIFE
Ninela CARANFIL
Cu dragoste şi recunoştinţă pentru „Transilvania”

Ce mult contează în viaţă să ai vecini de treabă! Iar Biblioteca „Transilvania” este o vecină a mea nu numai strict geografic – se află la câteva sute de metri de blocul în care locuiesc –, ci mai este şi o vecină de suflet... Ori de câte ori îi trec pragul, îmi amintesc cu emoţie de străvechea provincie românească Transilvania, cea care de-a lungul a sute de ani a oferit un nemaipomenit model de rezistenţă prin cultură... Şi a mai dat Ardealul românimii atâtea personalităţi marcante în toate domeniile – suficient să amintesc doar de câţiva scriitori notorii: George Coşbuc, Lucian Blaga, Octavian Goga, Liviu Rebreanu...

Aveam în repertoriul meu mai de mult poezii de Lucian Blaga, însă tocmai datorită acestei excelente vecine, la mijlocul anilor ’90, am putut participa la un festival-concurs de poezie blagiană, la care m-am învrednicit de Marele Premiu. De fapt, de Biblioteca „Transilvania” sunt legate şi alte împliniri ale mele şi aş aminti în primul rând de biobibliografia mea. Aici a fost elaborată, aici a fost lansată... Le sunt foarte recunoscătoare doamnelor care au lucrat la această originală şi nemaipomenit de frumoasă carte de vizită a mea, care a fost mult apreciată oriunde am dăruit-o.

Ori de câte ori trec pragul Bibliotecii „Transilvania” am impresia că intru în casa cea mare a unei gospodine. Ospitalitatea doamnelor de aici este deosebit de impresionantă, căci e de factură ţărănească, îmbinând generozitatea, sinceritatea şi frumuseţea străvechilor tradiţii ţărăneşti.

Am participat la diverse manifestări culturale pe care Biblioteca „Transilvania” le organizează adeseori şi întotdeauna la cel mai înalt nivel. Cred că nu numai eu, dar şi alţi prieteni ai principalei biblioteci din sectorul Ciocana, mult timp îşi vor aminti cu emoţie despre serata omagială a compozitoarei Daria Radu, la care au răsunat atâtea aprecieri emoţionante, dar şi cântece compuse de această muziciană cu har de la Dumnezeu, melodii iubite de conaţionalii noştri indiferent de vârstă. Sau despre altă manifestare, comemorativă, consacrată poetului Paul Mihnea, la care şi-a dat concursul, mai exact, şi-au pus în valoare talentele, liceenii, discipolii, dar şi însăşi dna profesoară Alexandra Tănase.

Mi se pare deosebit de important că la Biblioteca „Transilvania” se află un Oficiu de carte religioasă. Din cauza monstruoasei politici antihriste care a fost promovată la noi în cei 50 de ani de comunism sovietic, oamenii îşi revin cu greu la credinţa strămoşească. Unde mai pui că, deşi oficial Biserica şi Credinţa ortodoxă nu mai sunt prigonite, concomitent s-au activizat într-un mod incredibil de energic, ba chiar agresiv, multe secte primejdioase. La Biblioteca „Transilvania” şi copilul, şi adolescentul, şi omul adult, poate găsi cele mai diferite cărţi sau înregistrări audio şi video care îi pot înlesni calea spre adevărata cunoaştere a Cuvântului Domnului. În plus, la marile sărbători creştine, doamnele de la „Transilvania” organizează captivante manifestări, inclusiv concursuri, la care sunt atraşi micuţi de la grădiniţe, elevi din clasele primare, dar şi cei din clasele superioare, care se află la vârsta întrebărilor, a luării deciziilor, a alegerii grâului de neghină. Acest aspect al activităţii bibliotecarelor de la „Transilvania” mi se pare deosebit de important în epoca noastră, când se dă o luptă aprigă între forţele Binelui şi cele ale răului.

Vreau să vă felicit, dragi prietene (şi vecine de suflet!) de la Biblioteca „Transilvania” cu ocazia frumoasei aniversări pe care o sărbătorim în acest an şi să-mi exprim admiraţia pentru că nu vă cruţaţi forţele, situându-vă în tabăra nobililor luptători pentru Bine şi Frumos, pentru Adevăr şi Dreptate, iar în ultimă instanţă – pentru ca oamenii noştri să se ridice definitiv din genunchi şi să meargă în viaţă cu capul sus! Numai astfel ne vom mândri cine suntem, iar lumea ne va aprecia şi respecta ca atare.

August 2011

Ninela CARANFIL,

Artistă Emerită, actriţă la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

missing image file